Snap

Hoe maak je je huis babyproof?

Zodra je baby wat meer kan bewegen is het tijd om je huis babyproof te maken. Dat kan met de volgende tips!

Zodra baby’s een beetje bewegingsvrijheid beginnen te krijgen, voelen ze zich als Sjakie in de chocoladefabriek, maar dan in je huis. Het moment dat je kindje voor het eerst omrolt, een grote mijlpaal. Man, man, man. Wat was ik trots! Ik geloof dat ik meteen alle (schoon)familie heb geappt, om het heuglijke nieuws te vertellen. Maar vanaf dan gaat het hard. Moeders, maak jullie borst maar nat! Van sporadisch een keer omrollen, komt omrollen naar alle kanten, klauteren, kruipen, ontdekken en overal aanzitten. Natuurlijk is alles wat gevaarlijk is of niet mag, extra interessant. Helaas heeft je kindje nog niet door dat hij 3 meter naar beneden kan vallen of levend geëlektrocuteerd kan worden (was dat maar zo). Ik betrapte mijn dochtertje Pip laatst toen ze al een paar treden omhoog was gekropen op de trap en mevrouw vindt de vaatwasser en alle stekkers en snoeren reuze interessant.

Dus dat betekent, werk aan de winkel! Je wil natuurlijk dat je kindje veilig kan spelen in huis. Dat betekent natuurlijk niet dat je niet meer hoeft op te letten, maar voor de gemoedtoestand en de rust is het net even wat beter als er wat minder gevaren zijn in huis. Ik las ergens de tip dat het kan helpen om naast je baby op de grond te gaan liggen en te kijken waar je baby allemaal bij kan en waar de gevaren zitten.

Sommige dingen weet je misschien al, maar ik zet ze toch nog even voor je op een rijtje:

  • Haal afdekplaatjes voor de stopcontacten. Let goed op in de winkel, want er zijn twee soorten. Wij hadden natuurlijk de verkeerde gekocht, vandaar dat ik jullie ervoor wil behoeden. Je hebt afdekplaatjes met een plastic plakstripje. Deze klik je niet alleen in het stopcontact, maar plak je ook nog vast. Dubbel zo veilig dus. Degene zonder plakstripje, zijn namelijk nog redelijk makkelijk uit het stopcontact te peuteren en deze trek je vaak mee als je de stekker uit het stopcontact haalt.
  • Ik weet niet of je het al hebt gedaan, maar vertstel de hoogtes van het bed, de box en eventueel de kinderstoel. Wij dachten bijvoorbeeld dat ons dochtertje heel veilig in haar kinderstoel zat, bleek ze na een tijdje haar voetje in het zitgedeelte te kunnen wurmen en zich te kunnen afzetten, zodat ze eruit kon klimmen. Tsja, kinderen kunnen verdomd lenig zijn. Gelukkig zagen we het op tijd en konden we er iets aan doen. Dit geldt dus ook voor het bed en de box.
  • Traphekjes. Misschien overbodig om te zeggen, maar deze hoort zeker in het rijtje thuis. Tegenwoordig zijn er veel soorten: met schroeven, klemmen, doeken, etc. Wij hebben het traphekje met een doek genomen. Deze zijn wat duurder, maar nemen weinig ruimte in beslag en zijn makkelijk in het gebruik. Verder is het belangrijk om jezelf aan te wennen, om het traphekje altijd dicht te doen.
  • Dat je geen schoonmaakmiddelen in de onderste keukenkastjes moet zetten, weet iedereen (dat hoop ik tenminste), maar toch zijn de kastjes natuurlijk super interessant voor een kleintje om ze open te trekken. Zelfs daar heb je extra beveiliging voor. Verder zorg je er natuurlijk voor dat je baby niet bij het fornuis kan of naar pannen kan grijpen en dat je kindje niet in de buurt is als je aan het koken bent.
  • Er zijn nog allerlei extra maatregelen die je kunt nemen, zoals hoekbeschermers op de tafels, snoerafwerking, het vastzetten van kasten, etc. Maar hiervoor geldt dat je even moet kijken hoe dit in jouw huis is en hoe groot de gevaren zijn.
  • Verder hebben baby’s de neiging om alles in hun mondje te stoppen. Je kunt het zo gek niet bedenken of ze hebben het in hun mond gestopt. Dingen die ik al heb aangetroffen zijn: Steentjes, snoeren, leeg bierflesje, takjes, lippenbalsem en zo nog veel meer. Voorkomen is beter dan genezen! Dus zoals je moeder vroeger waarschijnlijk wel tegen je zei: Ruim je rommel achter je kont op;)

6 jaar geleden

Moest hard lachen om je blog. Niet qua strekking want je hebt helemaal gelijk maar gisteren vond zoonlief (10,5 mnd) een pen. Toen ik dacht fieuw, net op tijd afgepakt keel hij me aan, met zn gezicht vol penstrepen ???? Gelukkig doen billendoekjes wonderen, maar toch.

6 jaar geleden

Wij hebben nergens in huis die afdekplaatjes op de stopcontacten. Tegenwoordig zijn er speciale kindveilige stopcontacten dus die hebben we overal laten plaatsen. En dat is maar goed ook want de jongste heeft ze bij oma al eraf weten te slopen ????.

6 jaar geleden

Iets waar ik onlangs achterkwam (zelf gelukkig). Als een bedrijf zegt: "maak dit ladekastje vast aan de muur". Dan zeggen ze dat niet voor niets. Onlangs was ik ondergoed en sokken aan het opbergen in een ladekast van een Zweedse gigant. Wat ik normaal nooit doe maar nu wel. Alle lades tegelijk openen. En wat gebeurt er? De hele ladekast kiepte naar voren. Zo op mijn voeten en benen. Jemig. Kan je jezelf voorstellen dat je kleintje dat overkomt? Wijze levensles voor mij.