
Hoe financier jij de kosten van de (aankomende) baby?
Dat een baby je meestal je nachtrust kost, wist je waarschijnlijk al. Maar er komen meer kosten kijken bij de uitbreiding van jullie gezin. Wij waren benieuwd hoe jullie met deze uitgaven zijn omgegaan en deden een onderzoek op Instagram onder 4.377 moeders. Daar kwamen leuke resultaten uit!
Het verzamelen van de uitzet
Natuurlijk, je hebt heel wat spullen nodig als er een kleintje bij komt. Nu kun je ervoor kiezen om alles nieuw te kopen maar tegenwoordig is het ook heel makkelijk om via Marktplaats of Facebook groepen tweedehands aan spulletjes te komen.
Wij waren benieuwd of jullie alle onderdelen van de uitzet bij een (eerste) kindje nieuw hebben gekocht, of voornamelijk spullen tweedehands hebben overgenomen. De uitslag is ongeveer 50/50! Een kleine meerderheid van 54% vindt het prettig om alles nieuw in huis te hebben. Een aantal moeders gaf via een reactie aan dat ze het kinderbedje tweedehands hebben aangeschaft, maar het matrasje wel nieuw hebben gekocht.

Alleen dingen die ik echt heel mooi vind koop ik nieuw.
Je kunt je al snel laten verleiden in de (online) babywinkels. Maar wat heb je die eerste maand nou écht nodig voor je baby?
Kinderwagen - het liefst een combiwagen, die je kunt aanpassen als je baby ouder wordtMaxi Cosi voor in een auto/taxiSlaapspullen: ledikant (wiegje is dus niet noodzakelijk), matras, hoeslaken, slaapzakKleding - je baby draagt in het 1e jaar ongeveer 5 maten!Fles en speenVerzorgingsspullen: babybadje, shampoo, zeepvrije wasgel, thermometer en een Aankleedkussen - soms vergoed door de zorgverzekering
En eigenlijk kun je ook niet zonder een commode en een box. Meer weten over de uitzet?

Bij een tweede kindje is het verschil tussen nieuw aanschaffen en spullen hergebruiken wél heel groot. Maar liefst 88% van de ouders vindt het niet nodig om alle spullen opnieuw aan te schaffen. Toch doet 12% dit liever wel.
Het moment van aanschaffen
Het kan nog wel eens schelen of je spullen koopt tijdens de sale of op het moment dat je er klaar voor bent (of zin in hebt!) om te shoppen. 39% van de moeders houdt zeker rekening met het moment van shoppen. Zij denken vooruit of wachten juist nog even met de aanschaf van de kinderwagen die ze op het oog hebben, tot deze ergens in de aanbieding is. Slim, zo kun je heel wat geld besparen!

Minder werken?
De meeste moeders in Nederland werken, al is het meestal niet fulltime. Ruim tweederde van de moeders met een partner werkt meer dan 12 uur per week. Hoewel sommige (aanstaande) ouders ervoor kiezen om beide dezelfde uren te blijven werken, is bij 78% van de Mamaplaats-gezinnen één van de ouders gaan minderen in uren.

Financieel gezien heeft dit natuurlijk gevolgen. Je gaat er op achteruit in salaris - aan de andere kant hoef je geen kinderopvang te betalen op de dagen dat jij of je partner thuis bent. Het is slim om na te gaan of de kosten van de opvang opwegen tegen jouw salaris.
Wil je meer tips over goedkope opvang, ouderschapsverlof en het berekenen van je nieuwe inkomen? Lees er hier meer over!
Maak een begroting
Wat jouw stijl ook is, het is in ieder geval handig om een begroting te maken vooraf zodat je weet welke kosten je straks kunt verwachten en of je hier voldoende op bent voorbereid. Toch doet 72% van de ouders dit niet:

Houd er rekening mee dat je te maken krijgt met de volgende financiële veranderingen:
Meer uitgavenMinder inkomstenKinderopvangToeslagenVerzekeringen
Wil jij weten welke kosten je te wachten staan en of je hier klaar voor bent? Bekijk hier de financiële checklist van SNS!
Wij zijn benieuwd hoe jij je financieel hebt voorbereid toen je een kindje kreeg. Deel jouw tips in een reactie!
Dit artikel is gesponsord door SNS, de inhoud is van onszelf
Mailoowtje
Wat heb je nu écht nodig die eerste maand? zegt het artikel. Het blijft persoonsgebonden dus ook hier is het een mening en geen voldongen feit. Kinderwagen? Nooit gebruikt. Fles en speen? Nooit gebruikt. Thermometer? Nooit gebruikt. Wasgel of shampoo? Nooit gebruikt. Beste advies: zoek mensen in je omgeving of desnoods online met kinderen waarvan jij denkt hé die doen het leuk zo zou ik het ook wel willen doen. Vraag wat zij gebruiken aan spulletjes, maak daar een lijstje van en schaf aan waarvan je zelf denkt dit heb ik nodig. De eerste maand merk je snel genoeg of dat klopt of niet en mocht je iets missen is het snel genoeg erbij gekocht/geleend.
Mamaplaats
Hoi Stephanie, wat slim. Wat waren de belangrijkste inzichten?
Anoniem
Wij hebben onze boekhouder een plannetje laten maken