Snap

Help je baby ontwikkelen; speel spelletjes!

Als ouders ben je elke dag bezig met het opvoeden en grootbrengen van je kinderen. Je wilt niks anders doen dan je kind zo goed mogelijk voorbereiden op de grote boze wereld die over 18 a 20 jaar op hem staat te wachten! Het leuke is dat we in de eerste weken al kunnen beginnen met dit proces.

Met verschillende spelletjes kan je vanaf de geboorte al beginnen met het stimuleren van de motoriek, het geheugen en het eigen denken van je kleine. Naarmate ze ouder worden zullen ze beter in staat zijn dingen te begrijpen en logica te zien in bepaalde dingen.

In de eerste weken zal het spelen vooral bestaan uit kroelen, knuffelen en lekker kletsen tegen je baby. Dit laatste is belangrijk om te doen omdat je zo zijn spraak en taal ontwikkeling stimuleert! Vanaf 6 weken zal je kleine ook beginnen met lachen en dan zijn kriebelspelletjes ook erg leuk! Kleine kantlijn: zorg ervoor dat je niet te ver van je baby af bent tijdens deze spelletjes. Deze allerkleinsten kunnen nog niet zo ver kijken dus je zal ook niet goed contact maken als je verder dan 30cm af gaat staan.

Vanaf zo'n 2 maanden gaat je kleine het leuk vinden om naar bewegende dingen te kijken. Een babygym is dan erg leuk om neer te zetten. Zodra je kleine gaat grijpen naar dingen (dit gebeurd na zo'n 5 maanden) is het ook leuk om hem een rammelaar te geven. zorg wel dat deze niet te zwaar is en dat hij niet te kleine dingen bevat (die kan je baby in zijn mond stoppen en er in stikken).

Vanaf 5 maanden begint je kind ook te brabbelen en te schateren. Dit is de allereerste variant van praten, dus zorg ervoor dat je er op reageert. Dit is namelijk heel goed voor zijn taalontwikkeling. Door ook steeds dezelfde dingen te zeggen en een bepaalde handeling daar bij uit te voeren zal je kind ook sneller dingen begrijpen en onthouden.

Op een gegeven moment gaat je kleine zijn voeten ontdekken. Dit zal zo rond de tijd zijn dat hij ook alles wat geluid maakt leuk vindt. Na 6 maanden zal dit ongeveer gebeuren. Het is dan erg leuk om rinkelende rammelaars te geven, of sokjes met belletjes aan te trekken. Dit ook weer om zijn ontwikkeling te stimuleren. Zo rond deze tijd zal je kind ook beginnen met tijgeren of kruipen. Speelgoed zoals een zachte bal is dan erg leuk om mee te spelen. Zorg dan wel dat je altijd goed oplet want ze kunnen zich zo bezeren of iets gevaarlijks doen.

Na deze periode zal je ontdekken dat de ontwikkeling van je kind ineens een stuk sneller gaat. Vanaf 9 maanden gaan blokken en vormen erg interessant worden en na 10maanden zal je kind alles nadoen wat je doet.

Natuurlijk zijn deze leeftijden die we noemen alleen maar indicaties. Als jouw kind na 5 maanden nog niet brabbelt, dan houdt dat niet in dat er iets mis is met je kleine. Elk kind ontwikkeld zich op zijn eigen manier, het is wel aan ons als ouders om deze ontwikkeling te stimuleren. Mocht je toch het idee hebben dat de ontwikkeling van je kind niet gaat zoals normaal is, geef dit dan aan op het consultatiebureau!