Snap
  • Baby
  • hechting
  • #opvoeding
  • hechtingstoornis

Hechten gaat vanzelf, of toch niet?

Tijdens de zwangerschap hebben Roy en ik veel gepraat over de opvoeding van onze dochter. We vinden het belangrijk dat we op één lijn zitten. Roy werkt al 10 jaar in de jeugdzorg, 5 jaar in de psychiatrie en het laatste jaar met hechting problematiek. Ik werk ook al 7 jaar in de psychiatrie. We hebben allebei heel veel gelezen en geleerd over psychiatrie, opvoedingsmethodes en over de effecten van de opvoeding.

Beiden weten we hoe belangrijk het is dat een kind veilig gehecht is, als een kind niet veilig gehecht is spreken we van een hechting problematiek. Als ouders reageren op de behoeften van een baby krijgt de baby een veilig gevoel. De baby voelt dan dat de ouders er altijd zullen zijn. Ze zullen later in staat zijn om relaties aan te gaan, hebben zelfvertrouwen en kunnen omgaan met onveilige situaties. Een band tussen ouders en de baby ontstaat al tijdens de zwangerschap.Een onveilig gehecht kind voelt zich vaak onzeker en minderwaardig. Het kan leiden tot boosheid en woede-uitbarstingen. Het heeft gevolgen voor het aangaan en in stand houden van relaties, verkent de omgeving minder en leert minder. Het kan een negatief effect hebben op de cognitieve ontwikkeling en kunnen problemen hebben met gezag.

Een baby is volledig afhankelijk van volwassenen, daarom zal deze koste wat kost jou in de buurt willen houden en daar doet ze alles voor; huilen, lachen, grijpen, zuigen en je overal volgen. Na een maand of drie krijgt je kindje de voorkeur voor personen die vaak bij haar zijn, meestal is dit vader of moeder. De eerste periode is het daarom belangrijk dat je kindje je gaat herkennen aan je geur en stem, hierdoor zal je kindje zich aan je hechten.

Omdat we weten hoe belangrijk een goede hechting is hebben we tijdens de zwangerschap en vooral in de eerste weken na de bevalling veel aandacht hier aan besteed, dit zijn de eerste en belangrijkste onderdelen voor een veilige hechting. Meestal verloopt dit automatisch door instinct.

Wat ik heel belangrijk vond was het huid op huid contact direct na de geboorte. Dit stond ook beschreven in mijn geboorteplan en in dit plan had ik ook beschreven dat als ik een keizersnede zou krijgen dat ik zou willen dat mijn dochter direct op mijn borst zou worden gelegd, als dit medisch verantwoord zou zijn uiteraard. Als back up zou Roy klaar staan om dit direct te doen.

Huid op huid contact en knuffelen is heel belangrijk. Je baby heeft ongeveer 9 maanden in je buik gezeten en komt opeens ter wereld, dit is heel intens voor een kindje, ze moet dan enorm wennen aan de omgeving. Daarom is het contact direct na de geboorte met je kindje belangrijk, ze hoort je hartslag en wordt daar rustig van, dit geluid herkent ze nog van de baarmoeder. Ook het huid op huid contact met vader is belangrijk, dit is ook de reden dat de papa na de geboorte het kindje op zijn blote borst legt.

Deze theorie beschrijft ook dat het belangrijk is om de eerste 2 weken na de geboorte het kindje vooral te laten wennen aan de papa en mama, wat inhoudt dat ze de eerste 2 weken niet wordt vastgehouden door andere mensen. Zo gaat ze de geuren van haar eigen papa en mama herkennen. Wij hebben er voor gekozen om hier één week van te maken want we vonden twee weken wel erg lang. Het is belangrijk dat je achter je keuzes staat anders zal dit als niet prettig worden ervaren door jouw en je baby en gek overkomen op je omgeving. Ook hebben we dit advies gehad van het ziekenhuis omdat Acie Lou met de vacuümpomp is gehaald. Voor familie en vrienden was dit natuurlijk niet zo leuk maar gelukkig had iedereen begrip voor onze keuze.

Vooral de eerste week hebben we veel lichaamscontact gehad met haar, ze heeft tussen ons in geslapen (in haar babynestje) en naast lichaamscontact is oogcontact en praten tegen je kindje erg belangrijk. Zowel tijdens de zwangerschap als wanneer deze is geboren.

We hebben Acie Lou nooit lang laten huilen, het kindje moet het gevoel hebben dat ze er mag zijn, dat haar behoeftes serieus worden genomen. Op die manier zouden de hersenen zich goed ontwikkelen en kan er een veilige hechting plaatsvinden.

De afgelopen maanden hebben we gekeken hoe Acie Lou reageert op bepaalde dingen om zo haar beter te leren kennen. We zien het wanneer ze te veel prikkels heeft gehad en proberen er dan ook voor te zorgen dat ze dan rust krijgt. Maar we hebben er ook voor gekozen om haar niet overal voor te beschermen, zo kan ze vaak overal slapen, ondanks dat er herrie is, ook hier zal ze aan moeten wennen.

Het is niet dat wij het wiel hebben uitgevonden, het bovenstaande is wel onderzocht en uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het bovenstaande en de onderstaande tips zullen bijdragen aan een goede hechting.

Hieronder nog een paar tips die wij zelf gebruiken:

- Wij praten veel tegen Acie Lou. We leggen haar altijd uit wat we gaan doen en waarom. Hierdoor zijn we voorspelbaar. Dit hebben we vanaf het begin al gedaan, je denkt snel dat een baby het toch niet begrijpt maar ze begrijpen meer dan wij denken.

- We proberen vaak overal een feestje van te maken, een luier verschonen is bijvoorbeeld het perfecte moment om contact te maken met haar. We kijken regelmatig recht in haar ogen, blazen op haar buik en praten tegen haar.

- We hadden en hebben veel huid op huid contact met haar. De draagdoek is fijn om in te buidelen.

- Ik slaap regelmatig met het lievelingsknuffeltje/doekje van Acie Lou, als deze bijvoorbeeld net in de was is geweest. Een kindje voelt zich veilig door de geur van mama en papa.

- Vooral in de eerste maanden hebben we dezelfde parfum en deo gebruikt, het zou eigenlijk nog beter zijn om géén parfum en geurloze deo te gebruiken.

- Wij reageren vrij snel op Acie Lou zodra ze gaat huilen. Dit betekend niet dat we bij ieder geluidje meteen naar haar toe rennen, maar het moet ook niet te lang duren. We willen dat we voorspelbaar zijn voor haar en ze moet het gevoel krijgen dat we komen om haar te troosten. Niet iedereen is het hier mee eens merk ik wel, uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat dit één van de belangrijkste punten van hechting is. Er is nog nooit bewezen dat het goed is om je kind heel lang te laten huilen. Een baby tot 6 maanden huilt nóóit zomaar!

- Als we in contact zijn met Acie Lou proberen we niet op onze telefoon te kijken.

- Als we uit het zicht zijn van Acie Lou dan zorgen we er voor dat ze altijd weet waar we zijn. We maken geluid door te praten of door wat te rommelen.

- Als Acie Lou groter is en ze gaat dingen doen waarvan wij vinden dat ze dat niet mag dan willen we dat goed uitleggen aan haar. We gaan op ooghoogte zitten en leggen op een rustige manier uit waarom het niet mag. Hierin is het belangrijk om consequent te zijn, door consequent te zijn weet een kind wat ze aan je heeft. Het is duidelijk en veilig. Ze weet wat ze aan je heeft en je zal altijd op dezelfde manier reageren richting haar. Dit vraagt veel van je doorzettingsvermogen.

- We hebben heel veel geluk met een baby die goed slaapt in de nacht. Als dit ooit zal veranderen willen we ook een methode toepassen die haar een veilig gevoel geeft. We laten haar niet huilen en zijn wel consequent. Ze moet op haar kamertje blijven en ze weet dat we altijd in de buurt zullen zijn.

Nogmaals wij denken dat dít het beste is voor ons kindje. Jullie zullen ook handelen uit wat jullie denken dat het beste is voor jullie kindje en dat is nou ook precies wat wij doen. We weten niet of Acie Lou een ander meisje zou zijn en worden als we een andere aanpak zouden kiezen, daar komen we in ieder geval niet meer achter. Wij kiezen deze methode omdat wíj ons daar goed bij voelen en omdat er veel onderzoeken zijn gedaan naar deze methode.

Het laatste wat we willen is een vingertje wijzen naar de papa en mama die het op een andere manier doen. Het is juist fijn als we elkaar wat meer zouden steunen hierin en elkaar juist zouden motiveren in plaats van kritische blikken te geven. Geef elkaar eens wat vaker een complimentje over hoe je het doet, het is zo fijn om na een nacht zonder slaap te horen wat een lieve moeder je bent, want ook na die nacht sta jij er gewoon weer!

Heb je vragen, opmerkingen of nog andere tips dat vinden we het super leuk om met jullie in gesprek te gaan!

(Foto’s zijn gemaakt door Lisa McCague @lisamccaguestudio )

Snap
the.world.of.natasja's avatar
5 jaar geleden

Ja heel herkenbaar hoor! Wij moeten er ook op letten dat we niet gaan overcompenseren. Je ziet inderdaad van zo dichtbij dat de consequenties kunnen zijn dat je er alles aan wil doen om je eigen dochter daar voor te beschermen. Af en toe loslaten is dan wel gezond 😬 Ja fijn als je zo kan sparren met elkaar toch, ik vind dat ook altijd heel fijn!

Silvia de J.'s avatar
5 jaar geleden

Dank voor je reactie. Soms zit ik erover in dat we het verkeerd doen, juist omdat ik ook met de doelgroep werk en zie wat voor levenslange consequentie het heeft voor een persoon die niet goed gehecht is, dat is juist iets wat ik niet wil voor mijn eigen dochter(denk ook wel eens aan autisme/ psychische stoornis etc..) Mijn eigen onzekerheid, ook weer bang dat we overcompenseren....lijkt met ook weer niet handig ;-) Ook is het mijn eerste en enige dochter, die we heel veel liefde, genegenheid, veiligheid en bescherming willen geven, heb ook geen zogenaamd vergelijkingsmateriaal (voor zover je kunt vergelijken). Daarom dacht ik....stuur je eens een berichtje, als "ervaringsdeskundigen"/ professionals onderling, zonder direct naar huisarts of andere specialisten te gaan.

the.world.of.natasja's avatar
5 jaar geleden

Dank je wel voor je lieve berichtje Silvia! 😘 Als ik je verhaal lees dan is je dochter inderdaad gezond gehecht en zit ze lekker in haar puberfase. Het wil niet zeggen dat als een kind goed gehecht is dat zij nooit ‘vervelend’ gedrag laat zien. Ik denk dat ze nu lekker alles aan het uittesten is. Dat ze snel huilt/piept kan met verschillende factoren te maken hebben; (hoog)gevoelig, gewend dat als ze huilt jullie haar meteen troosten, aandacht.. ? Ik ben natuurlijk ook geen arts dus ik kan niet vaststellen of een kind veilig gehecht is maar als je de symptomen opzoekt van onveilige hechting dan denk ik niet dat jouw dochter in die categorie valt. Super goed dat je er zo voor open staat om te sparren, vooral omdat je zelf in het werkveld zit!🙏🏻 Niet iedereen stelt zich zo kwetsbaar op. Heb je nog leuke onderwerpen waar je iets over zou willen lezen van mij?

Silvia de J.'s avatar
5 jaar geleden

Hoi, met plezier je blog gelezen. Ook ik werk in een sector met clienten met hechtingsproblematiek. Toch vind ik het nog wel eens lastig bepaald onderscheid te maken bij mijn, inmiddels 4-jarige, dochter. Naar mijn idee is zij gezond gehecht, echter is zij nu op een leeftijd dat zij m.i. haar emoties op een andere manier gebruikt. Ik heb het idee dat zij emotie/ huilen "inzet" om bepaalde zaken voor elkaar te krijgen, ook is ze een snelle huiler/ pieper (bedoel het niet zo negatief hoor....). Zou jij daarin dingen kunnen zien m.b.t. hechting ofzo...? Eigen kind is toch anders dan client, vandaar dat ik het jou eens vraag. Ik weet dat het lastig is over deze korte samenvatting iets te zeggen, maar niet geschoten.... :-) Groetjes Silvia.

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij the.world.of.natasja?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.