Snap
  • Baby
  • Voeding
  • eten
  • baby
  • voeding
  • paplepel
  • handen

Eten met de handjes? Later een gezond eetpatroon!

Uit een onderzoek van de universiteit van Nottingham is gebleken dat wanneer baby’s en peuters met hun handen eten, ze later een gezonder voedingspatroon hebben. In tegenstelling tot hun leeftijdsgenoten, waar het eten met de paplepel naar binnen wordt gevoed.

Je geeft de lepel met pap veel liever. Het is een logische gedachten dat het kind later dan ook netjes eet met mes en vork. Echter is het wel gezond voor het kind wanneer het met de handen eet. Wanneer het kind koolhydraten in vaste vorm eet wekt dit meer aandacht bij kinderen voor de textuur van voeding. Bij puree vorm gaat dit verloren.

Het onderzoek is gebaseerd op de eetgewoonten van 155 kinderen van 20 maanden tot 6,5 jaar oud. Daarbij moeten de ouders een vragenlijst invullen. 92 kinderen die meededen aan het onderzoek stopten zelf met hun vingers kleine stukjes vaste voeding in de mond. De overige 63 baby's kregen te eten op de ‘normale’ manier, met geprakte voeding of pap op de lepel.

Opvallend was dat de kinderen die met de hand eten, een voorkeur kregen voor pasta en brood. De andere kinderen hadden dit bij suiker producten, terwijl deze kinderen ook gewoon koolhydraten, eiwitten, groente en fruit te eten kregen.

In de groep die gevoed werd met een lepel hadden acht kinderen overgewicht, bij de andere groep was dit er maar één. Dit verschil konden de onderzoekers niet uitleggen omdat hier meerdere factoren een rol spelen. Het ene kind had bijvoorbeeld al een zwaarder geboortegewicht en ouders verschillen ook van gewicht en economische factoren spelen ook een grote rol.

'Onze studie suggereert dat zelfstandig eten een positieve impact heeft op de voorkeur van kinderen voor gezonde voeding. Dat heeft gevolgen voor de strijd tegen de toename van zwaarlijvigheid in onze hedendaagse samenleving,' aldus de wetenschappers.

Dus moeders we weten wat ons te doen staat. Laat die kinderen, nu het nog kan, met de handen eten. Later hebben zij er profijt van!

Voor nog meer voedingsweetjes voor je kind lees ook:

'Olvarit, 1e soepje en soepstengeltje!' & 'Makkelijke en lekkere vervangers voor alledaagse snacks!'

12 jaar geleden

Leuk, ik snap het wel!