Snap

Eén jaar borstvoeding.. And still going strong!

Wat vliegt zo'n jaar toch snel voorbij. Onze kleine man werd alweer een week geleden één jaar! En wat is hij verwend. Hij heeft zoveel cadeaus gekregen. Hij hoeft zich de komende tijd in elk geval niet te vervelen! 

Toen ik zwanger was, twijfelde ik eigenlijk altijd als iemand me vroeg of ik borstvoeding ging geven. Het leek me zo raar om een kind aan je borst te hebben liggen..  Uiteindelijk ben ik na zijn geboorte eerst begonnen met flesvoeding en wel gaan kolven. Ik vond 't toch wel belangrijk dat hij in elk geval de eerste week borstvoeding zou krijgen. M'n productie was vanaf het begin eigenlijk al gelijk top en meneer hapte gelijk goed aan. Volgens de lactatiekundige in het ziekenhuis waren we een goed team samen en was meneer een natuurtalent. Eenmaal thuis ben ik eigenlijk gewoon doorgegaan. Ik begon die bijzondere momenten van het voeden te waarderen. Even quality time. Even afsluiten van alles. Wat kon ik daarvan genieten! 

Inmiddels is hij dus één jaar geworden. Voor mij echt een mijlpaal. Eigenlijk wilde ik rond deze tijd gaan stoppen, maar nu het eenmaal zo ver is, merk ik dat het nog meer dan prima is om nog even door te gaan met voeden. Hij heeft er nog behoefte aan en ik geniet nog steeds van die momenten samen.

Het verbaast me dan ook wat een taboe erop ligt. Ik heb al zoveel discussies en rare blikken gehad van mensen. Mensen vinden het raar dat ik hem nog steeds borstvoeding geef. En wat is dat jammer. Ik baal er echt van om te zien hoe groot het taboe is van het voeden na één jaar. Sterker nog. Ik heb zelfs opmerkingen gehad dat ik na vier of zes maanden al had moeten stoppen. En waarom? Geen idee. Ik snap het niet. Onze kleine man slaapt nog steeds niet door. Je leest en hoort zo vaak: "geef hem een papfles, dat werkt!" Tja, ook dat hebben wij geprobeerd. Werkte het? Nee! Ik geloof dat je als ouders alles doet voor je kind. Wat er ook voor nodig is! Je probeert alles voor een goede nachtrust voor je kleintje. Je doet alles voor de gezondheid van je kleintje.. Niet alle kindjes zijn hetzelfde. Niet alle kindjes slapen gelijk door. Sterker nog. Er zijn zo veel kindjes die met één jaar nog niet doorslapen. Alleen hoor je die verhalen minder vaak. Wij hebben uiteindelijk dus besloten om voorlopig nog even door te gaan met borstvoeding. Is dat op dit moment de beste keuze? Ja, ik denk het wel! Ik geloof dat ik als mama mijn kindje het beste ken dus volgens mij is dit een prima keuze. Ik vind het een voorrecht dat ik dit nog steeds mag doen, want helaas kan niet elke mama borstvoeding geven. En ergens ben ik toch ook best wel een beetje trots. Van iemand die überhaupt twijfelde om borstvoeding te geven, naar iemand die nu al één jaar lang borstvoeding geeft. En al die oordelen van mensen? Ene oor in, andere oor uit! 😉

Een jaar met borstontstekingen, momenten dat ik het wilde opgeven en een hele hoop gebroken nachten.. Maar het was en is het meer dan waard! ❤️