Terug
Blog header image

De wondere wereld van wasbare luiers

Ik me begeven in de wondere wereld van wasbare luiers. Nouja, het is meer een dik oerwoud waar je door de bomen het bos niet meer ziet.
Lindsy83
6 jaar geleden

Je geeft in ieder geval niet makkelijk op ;) Het is niks voor mij, maar ik vind het zeker knap dat je dit doet!

rebo1982
6 jaar geleden

Ik ben benieuwd! Ik kon er niet aan wennen en nu met een jongetje is het nog lastiger, geen broek die nog past met die dikke luiers! Anders heb je toch altijd nog andere (licht)groene alternatieven? Zoals de biologisch afbreekbare luiers van Naty of het initiatief dat ik recent voorbij zag komen, een proef met luierrecycling.... Succes met de zoektocht!

Anoniem
6 jaar geleden

Super! Wij gebruiken ook wasbare luiers. Erg blij mee! Je kan als optie nog een bamboebooster toevoegen. Slurpt enorm. Eventueel kan je ook het overbroekje over de pocket doen, klinkt stom.. Maar helpt wel! Succes!

Anoniem
6 jaar geleden

Ik gebruik nu voor de vierde keer wasbare luiers. 's Nachts gebruik ik een milieuvriendelijke wegwerp (Naty, te koop bij Etos). Borstvoedingsontlasting spoel ik uit met het spoelprogramma op de wasmachine. Ik gebruik nu nog de ouderwetse strikslips en vierkante doeken die ik in vliegermodel vouw. Bij de eerste drie ben ik begonnen met hydrofiel. Bij deze ben ik gelijk gaan werken met zogeheten gerstekorrel doeken. Ik ben weleens doeken vergeten mee te nemen als ik naar mijn moeder ging. Geen probleem, pakte ze theedoeken. Ik heb ook bamboe inlegstukken. Die werken goed. Ik heb altijd met tweedelig gewerkt, omdat je dan de overbroekjes (strikslips etc.) meerdere keren kan gebruiken voor die de was in gaat. De plastic overdingen was ik wel mee op 60 graden, maar ze gaan niet in de droger. Ik hang ze op. Als de kleine drukt (borstvoedingsontlasting) in een wegwerpluier, dan moet ik hem meestal helemaal verschonen: dus ook de romper. Dat heb ik nog nooit gehad met katoenen luiers. Ik kies nu wel voor het gemak als we weggaan. Als ik tweedehands grotere overbroekjes kan krijgen (na drie is het spul redelijk aan het opraken) , blijf ik ook met de vierde lang doorgaan.

Frida86
6 jaar geleden

hoi allemaal. ik moet zeggen dat het wel behoorlijk wat doorzettingsvermogen kost inderdaad, en ook overredingskracht om mijn man aan boord te houden. Maar nu we vorige week ziek zijn geweest en kleine meid weer eens een poosje in wegwerp vanuit gemak is hij toch echt wel om. Urine van kleine meid gaat echt heel sterk ruiken in een wegwerp luier. In een hydrofiel is dag niet. Volgende week de blauw met geel logo woonwinkel leegkopen van hydrofielen en dan hopelijk fulltime in de luiers. Tot nu toe gaat het best goed, met inleggers en overbroekjes. Gelukkig is ons meisje erg smal en is die dikkere luier wel fijne vulling in haar broekjes, anders wappert het zo om haar heen! ;-) Ik houd jullie op de hoogte!

Frida86
6 jaar geleden

Dat dacht ik eerst ook, maar het val mij alles mee!

Frida86
6 jaar geleden

Dank je wel voor je (licht)groene luier tip!

Frida86
6 jaar geleden

Owja, dat kan natuurlijk ook nog. Maar dan vind ik een hydrofiel met broekje toch wel zo makkelijk ;-)

Frida86
6 jaar geleden

Van de week een mega tandjes spuit luier, die gaan er we met werpwerk altijd naast. Nu zat alles binnen het broekje wel onder, maar geen lekkage. Broekje afgespoeld en in de was. Alles kwam er keurig schoon weer uit!

Anoniem
6 jaar geleden

Ja dat is zeker zo! Maar ik vond het zelf zo zonde om de nieuwe luiers te laten liggen????

Anoniem
6 jaar geleden

.??? Is een smiley

Anoniem
6 jaar geleden

Ik vind de wegwerpluiers van Naty qua stank wel gaan. Die uit de supermarkt vind ik al voordat de baby er iets in gedaan heeft stinken. Dat vind ik ook het voordeel van washandjes in plaats van die billendoekjes. Nu ruik ik mijn kind ook. En ruik ik dus ook of hij schoon is of niet. Want schoon eruit zien is wat anders dan schoon zijn. Geurtjes (ook in wasmiddelen) verdoezelen een hoop. Voordeel van washandjes vind ik, is dat ik ze warm kan maken. Ik vind de doekjes toch zo koud. Als ik weg ben, heb ik voor mezelf altijd een thermoskan met thee mee. De thee gebruik ik ook om washandjes mee vochtig en warm te maken.

Anoniem
6 jaar geleden

Ik heb bij alle 8 mijn kinderen wasbare luiers gebruikt! Milieuvriendelijk en voordelig!

Blog header image

De 3D/4D echo

en hoe het bijna mislukte!

Bij onze 1e maakte ik om de 3 a 4 weken zo'n leuke buikfoto, zodat je je buik ziet groeien. Nou, ik kan je vertellen, bij een 2e, met een peuter in huis rondlopend heb je daar helemaal geen tijd voor.. Het schiet er gewoon zo snel bij in. Net als zo'n leuk zwangerschapsdagsboek, lukte mij ook niet bij de 2e.. :0 Nu moet ik er wel bij zeggen dat we bij de 2e vanaf week 32 in een grote verbouwing van ons huis zaten, met daaraan voorafgaand alle voorbereidingen (bouwtekeningen, vergunningsaanvraag, voorbereidend werk etc.), dus dat hielp ook niet mee in de tijdsplanning ;)Dus besloten we bij onze 2e een 3D/4D echo te laten maken, zodat we ook van deze baby iets speciaals hadden van de zwangerschap. Bij de 20-weken echo werd mij verteld dat de placenta schuin voor lag, dit betekende dat ik op tijd een 3D/4D echo moest laten maken (tussen 23 en 27 weken ipv tussen 25 en 32 weken). Op deze manier konden ze ons kindje nog wel goed in beeld krijgen. Anders heb je grote kans dat je baby (deels) achter de placenta verscholen ligt. Wat je natuurlijk niet wil, want dat is echt zonde van je geld.

Na zoeken naar een pretecho bureau met goede recensies en redelijke prijzen ;) was het op 20 april '22 -met op 1 dag na 26 weken zwangerschap- dan eindelijk zo ver. Samen met manlief en mijn ouders gingen we een 3D/4D echo doen! Wij hadden dus een vroege 3D echo met 26 weken, dan is je kindje nog niet super mollig; het heeft tenslotte gewoon echt nog geen vetjes. Maar het huidje is ook niet meer doorzichtig, dus je krijgt al wel heel mooi beeld van een mini-mensje! Heb je dus de kans om een 3D-echo te doen en ligt de placenta niet voor, dan zou ik het nog wel even uitstellen tot een week of 30, zodat je kindje wat molliger is. Dan lijkt het nóg meer op je baby zoals je hem in de kraamweek gaat zien :)

En daar lig je dan. In een gezellige kamer met zicht op een groot scherm. Eerst een paar 2D-echobeelden (de bekende zwart-wit beelden). Deze vond ik een beetje tegenvallen. Zie foto bovenaan. De foto's van de 20-weken echo zijn duidelijker. Maar het 3D-beeld moest nog aan...

Tussen neus en lippen door vertelt ze ook nog even dat de baby in stuit ligt.. Help! Daarover later meer...

En toen lag natuurlijk de baby er niet goed voor. Je betaalt je scheel voor 20 minuutjes en dan krijgen ze de baby niet goed in beeld. De handjes en voetjes lagen voor het gezicht. Na allerlei pogingen met de echokop moest ik toch echt even gaan springen en wiebelen.

Uiteindelijk, na toch wel even een paar spannende minuten (zou het lukken; mijn ouders hebben namelijk een uur gereden om er bij te zijn!), hadden we toch prachtig zicht op onze baby in 3D. De baby kwam een stuk beter in beeld. Nog steeds wel de handjes bij het gezicht, maar dat is iets wat we nu nog steeds heel veel zien. Blijkbaar een favoriete houding :D En het zag er toch ook wel heel schattig uit met die handjes bij het gezichtje. Gelukkig kunnen ze met de apparatuur ook dingen (zoals handjes en voetjes voor het gezicht) wegfilteren. Hij lag er dus niet helemaal perfect voor, maarja daar doe je niks aan. We kregen dus wel veel hetzelfde beeld te zien. Maar wel zo gaaf om je kindje alvast in 3D te zien! :) Ze maken er ook een filmpje van, zodat je ook bewegend beeld hebt: de 4D.

We kregen een paar foto's mee en de rest van het beeldmateriaal werd via een download link verzonden. Onze prachtige baby in 3D heeft de rest van de zwangerschap op de kast gestaan. Zo gaaf om het gezichtje alvast te kunnen bewonderen. Ik vond het een mooie (maar wel prijzige) ervaring.