Terug
Blog header image

De eerste 1000 dagen: Ontwikkeling baby en kind

De eerste twee levensjaren van jouw kleintje zijn naast erg bijzonder ook super belangrijk. Wij delen graag wat nuttige informatie en feitjes omtrent de ontwikkeling baby en kind met je. Zo neemt de lengte van jouw kleintje in de eerste 1000 dagen bijvoorbeeld met 50% toe! Lees snel verder en ontdek wat deze eerste periode voor stempel drukt op de rest van de ontwikkeling van jouw kindje.

1000 dagen: we tellen vanaf de bevruchting

Even snel rekenen vertelt ons dat de meest belangrijke periode in de ontwikkeling baby en kind zich afspeelt in de eerste 1000 dagen vanaf de bevruchting. De ontwikkeling en groei gaat in een stroomversnelling: organen en hersenen groeien, het immuunsysteem ontwikkelt zich en de spijsvertering komt op gang.

Voeding maakt deze groeispurt mogelijk

Groeien kost jouw kleine baby enorm veel energie, om dit op peil te houden is goede voeding het sleutelwoord in deze periode. Er is (helaas) niet één soort 'supervoeding' om deze cruciale 1000 dagen in de ontwikkeling baby en kind optimaal te ondersteunen. Nee, er zijn voor elke fase aparte voedingstoffen belangrijk. We lopen deze graag even met je door.

De zwangerschap

Gezond eten is altijd belangrijk, maar extra belangrijk wanneer je zwanger bent. Via jou krijgt je baby voedingstoffen binnen om te kunnen groeien. Ook start je lichaam vast met het opslaan van reserves voor als je op een later moment borstvoeding wil gaan geven. Welke vitaminen en voedingstoffen extra belangrijk zijn (bijvoorbeeld foliumzuur) lees je in het volgende artikel: Zwangerschap en Voeding »

De eerste hapjes

Wanneer jouw baby tussen de vier en zes maanden oud is, krijgt het vaak de behoefte om te starten met eten. In kleine hapjes weliswaar, maar de basis is gelegd. Deze fase is een hele ontdekking en een belangrijk element in de ontwikkeling. Zo leert jouw kleintje smaken en structuren kennen en wordt de mondmotoriek gestimuleerd. Wil je meer lezen over de eerste hapjes van je baby? Lees dan dit artikel »

Leuk: Met je peuter aan tafel

Misschien wist je het niet eens maar een peuter heeft hele andere voedingsbehoeftes dan een volwassene. Juist door de vele groei-spurten die een kleuter maakt, heeft het bijna twee keer (!) zoveel voeding nodig vergeleken met jouzelf. Wow! Meer weten? Check hier meer »

Kijktip: zwangerschap van week tot week

Blog header image

DE GEZELLIGSTE PUZZELTIJD VAN HET JAAR

Jan van Haasteren Junior

Wie kent ze niet, de creatieve en humoristische puzzels van Jan van Haasteren Junior. Elke puzzel heeft zijn eigen verhaal.

De perfecte tijd om te gaan puzzelen

Het wordt donkerder in huis, de kaarsjes staan aan, een heerlijk moment om samen te puzzelen. Je gedachten op nul en helemaal in de puzzel verzinken. Met één doel, de puzzel op te lossen.

Wist je dat als jongere kinderen puzzelen ze een betere hand- oogcoördinatie ontwikkelen? Kinderen hun geheugen wordt gestimuleerd, welk stukje paste niet en welke zou dan wel kunnen passen? Ook leren ze door te gaan als het even niet lukt en in oplossingen te denken.

Herken je dat gevoel ook? Dat geluksgevoel als je weer een puzzelstukje op de juiste plek hebt gelegd? Dopamine komt vrij in je hersenen als je een stukje weer goed gelegd hebt, ook wel het gelukshormoon genoemd. Hierdoor word je blij, krijg je een voldaan gevoel en zin om de puzzel af te maken.

Op zoek naar herkenningspunten 

Jan van Haasteren Junior zijn niet zomaar puzzels. Dat Jan van Haasteren een striptekenaar is geweest is wel te zien in zijn puzzels. Je kan helemaal in je gedachten verdwijnen in de puzzel. Je eigen stripverhaal bedenken. Al puzzelend kom je allerlei verschillenden karakters tegen.

Heb jij de kenmerkende Jan van Haasteren items al weleens gevonden, als de haaienvin, schildpad, superslak of de handjes? Deze zijn vaak te vinden in de puzzel. Uren lang kijkplezier na een voldaan gevoel van het maken van de puzzel.

Wij zijn dol op de Junior puzzels van Jan van Haasteren, na het laatste stukje gelegd te hebben bedenken we ons eigen verhaal erbij en vertellen deze aan elkaar. Dit wekt de leukste momenten op! Humor, dat heeft Jan van Haasteren wel!

Als je ze zelf wil bestellen, als cadeautje voor de feestdagen bijvoorbeeld (tip!), dan kan dat hier. Veel puzzelplezier! 

Deze blog is geschreven in samenwerking met Jumbo Games. 

Blog header image

Sinterklaasavond met PLUS

Het heerlijke avondje staat weer voor de deur. De leukste tijd van het jaar vind ik zelf. De dagen worden korter en het is langer licht. Dat betekent voor mij gezellig samen op de bank met de openhaard en kaarsjes aan. En uiteraard met wat lekkers. Eerst boodschappen doen. 

Sinterklaas

Voordat we lekker kunnen smikkelen op de bank met deze donkere dagen voor Sinterklaasavond, gaan we boodschappen doen. Wij komen graag bij PLUS omdat daar fijne aanbiedingen zijn. Ik blijf toch een Nederlander zullen we maar zeggen, haha. Buiten de aanbiedingen is het vers gesneden beleg van PLUS onze favoriet! 

Voor Sinterklaas hebben ze ook een ruim assortiment aan lekkernijen. Zoals chocoladeletters in vele verschillende smaken, pepernoten in vele verschillende smaken, chocolade Sinterklaasjes, banketstaaf of speculaastaart en nog veel meer. Persoonlijk vind ik de pepernoten van het eigen huismerk heerlijk knapperig. Ook die met chocolade eromheen vliegen er hier thuis doorheen. Ook altijd erg handig voor het schoentje zetten om de schoentjes te bestrooien.

Onze favorieten 

Waar ik nog meer voor naar de PLUS ga is het ruime assortiment aan groente en vlees. Persoonlijk ben ik vaak een beetje inspiratieloos als het om avondeten gaat. Op de website van PLUS kan je veel recepten vinden, erg handig als je, net als ik, inspiratieloos bent. Je kunt het heel makkelijk online bestellen of je maakt een lijstje en gaat dan naar de winkel. Net wat je makkelijk vindt.

Online boodschappen doen

Moeder Teresa hier vergeet altijd boodschappen te doen en moet dan soms per week wel 8 keer op en neer naar de supermarkt. Gelukkig hebben ze online boodschappen uitgevonden. Daar kun je fijn per categorie zien wat je besteld hebt. Echt heel handig en praktisch als je net zo’n chaoot bent als ik. 

Waar gaat jullie voorkeur naar uit? Online of winkel? En doen jullie meteen voor de hele week boodschappen of lekker 3 keer op een dag? 

Voor het heerlijke avondje van Sinterklaas heb ik lekker strooigoed in huis gehaald. Ook lekker broodjes voor in de oven en natuurlijk vleeswaren van PLUS. Een lekker hapje voor op tafel is ook altijd gegarandeerd succes. Wij zijn er klaar voor, jullie ook?

Blog header image

Mama mist jou

Foto’s van je kijken blijft zo moeilijk.            Als ik je zie word ik zo blij en verdrietig tegelijk.                                                                                                  Verdrietig dat ik je nooit meer kan knuffelen, kusjes kan geven en vast kan houden.                                                             Blij en trots dat jij mijn dochter bent. Ook al ben je er niet meer, mama denkt elke dag aan jou.