Snap

De drie R’s

Van chaotisch naar gestructureerd

De 3 R’s/ Rust, Reinheid en Regelmaat

Heeel regelmatig heb ik discussies thuis met manlief wat betreft de discipline rondom James. Ik was erg zoekende de eerste weken, de kraamhulp was weg en ik zie mijzelf nog aan de keukentafel zitten met het idee: dit is makkelijk, hij slaapt en drinkt en gaat helemaal lekker.

Toen kwamen de gevreesde darmkrampjes, de fles ging er niet meer in én die hittegolf. Ik was kapot. Mentaal en fysiek. Ik probeerde houvast te zoeken. Dan had ik een aantal “goede” dagen én helemaal een ritme gevonden (kind was 4/5 weken maar hey 😂 je moet wat) én veranderde zijn voedingspatroon weer.

Ik heb verschillende boeken gelezen en ik heb van mijn zus en moeder afgekeken dat het heel belangrijk is om consequent te zijn! Nu hij inmiddels 10 weken oud is heb ik wel een schema gevonden waarop hij het beste gaat, maar dit betekent niet het gedroomde plaatje wat ik in mijn hoofd had! Ik zag mijzelf altijd als een relaxte moeder; ik ging het anders doen dan mijn moeder, die was streng, rechtvaardig én daar was altijd alles hetzelfde. Ik zou meer die moeder zijn die inclusief baby op een fancy terras ging zitten met een heerlijk roseetje!

Reality check: ik ben blij, heel erg blij als ik snel een colaatje kan drinken (zonder jammerende baby, omdat het tijd is om te slapen) én weer naar huis race. 🧡

Enfin; James zijn schema (dit wordt zeker nog 10x veranderd) heeft 1 item wat mij erg aansprak uit het boek Droomritme van een Baby; na het wakker worden mag/kan een baby van zijn leeftijd max 90 min wakker zijn.. hierna is het bedtijd! Ik heb de afgelopen tijd eens met mijn telefoon een timer gezet wanneer ik de signalen van slapen voorbij zag komen, bij James begint het vaak al bij 50/60 min. Jammeren, wrijven in ogen. 🦦

Daarnaast heb ik gelezen dat je twee slaapassociaties kan hebben; ledikant én kinderwagen. Hierin moet elke keer hetzelfde liedje worden afgespeeld, letterlijk en figuurlijk. Baby’s associëren bepaalde geluiden, geuren én routines op deze leeftijd al met “slapen”. Dat slapen is zo’n essentieel onderwerp geworden in je leven btw. Iets met als je het hebt besef je het niet en allemaal van dat soort tegeluitspraken. 🍀

Kortom mijn leven is van complete chaos (wij aten altijd buiten de deur) naar een gestructureerd huishouden geworden. Ik ben benieuwd: is hier iemand wél die mega toffe relaxte moeder met roseetje op fancy terras? Ik wil tips! 🙋🏼‍♀️