Snap

​Bouwpakketbaby's in de maak

De eerste baby's uit 3 ouders worden volgend jaar gebeuren. Vanuit wetenschappelijk oogpunt, fantastisch! Maar vanuit ethisch standpunt?

In Engeland zullen volgend jaar de eerste baby's geboren worden uit 3 ouders. Hierbij gaat het om moeders met een erfelijke stofwisselingsziekte, die ze dan dus niet hoeven door te geven aan hun eigen kinderen. Ze gebruiken hiervoor de eicel van de moeder en verwisselen de kern van de eicel met die van een donormoeder. Zo hebben deze kinderen dus eigenlijk 2 moeders en 1 vader.

De verwachting is dat deze techniek binnen een paar jaar ook in Nederland toegepast zal kunnen worden. Nederlandse artsen hebben deze vaardigheden nu nog niet. Maar zodra ze de techniek ook hebben geleerd, zal het ook hier toegepast worden.

Laten we voorop stellen, dat ik dit een zeer positieve ontwikkeling vind voor ouders met ernstige erfelijke aandoeningen. De wetenschap dat je dit niet door hoeft te geven, kan waarschijnlijk een hoop rust geven bij deze ouders. En dat is natuurlijk alleen maar goed.

De opvolgende vraag is wel een ethische. Want hoe groot is de overgang dan nog in het bepalen van lengte, postuur, intelligentie, haarkleur, etc dan nog? Als deze techniek doorontwikkeld, zouden we dan straks niet ook een kind naar wens in elkaar kunnen zetten? En is dat waar we naartoe willen?

Uiteraard lijkt mij dat niet!

Maar ik vraag me wel af of dit net zoiets is als roken? Roken kan de stap naar drugs ook verkleinen. Een geaccepteerd risico wat de drempel verlaagd tot een ongeaccepteerd risico.

En ik zou de ouders met deze erfelijke aandoeningen, nooit de kans willen ontnemen op een gezond kind. Maar ik denk wel dat het hier dan ook meteen weer zou moeten stoppen. Een bouwpakketbaby (beetje oneerbiedig) zou alleen toegestaan moeten zijn en blijven, bij mogelijke grote gezondheidsrisico's.

Ik zeg express 'grote', want een grotere kans op astma vind ik ook alweer te ver gaan. We hebben het hier wel over mensenlevens en ik vind wel dat de natuur daar nog steeds de overhand in zou moeten hebben.

Ik zie het al gebeuren dat we straks een wereld vol Angelina Jolie's hebben, met de hersenen van Einstein. Ik weet nu niet of de wereld daar heel veel beter van zou worden. 

8 jaar geleden

En ik denk dat Einsteins brein nu wel zo'n beetje verweekt is, na al die jaren. Tenzij iemand een slimmer brein had en die van Einstein op sterk water had gezet.

8 jaar geleden

Tja... Ik gruwel er een beetje van, maar zie tegelijkertijd hoe dit een hele hoop ellende kan besparen. Zolang we maar geen half-schaap-half-mens gaan creëren!!

8 jaar geleden

Ja en in zo een geval is het echt goed dat dit kan. Maar mijn inziens zou het wel moeten stoppen bij de mogelijkheid op ernstige ziektes.

8 jaar geleden

Ik geloof ook wel in de ethiek van de mens, maar de grens vervaagt zo. Ik zou totaal geen voorstander zijn van het uitbannen van alle ziektes. Sommige dingen zijn vervelend maar mee te leven. Ik denk alleen ook wel dat dit over een tal van jaren mogelijk wel werkelijkheid gaat worden. En ik vraag mij wel af, stel dat een bepaalde lengte iemand bewezen meer kans geeft op succes, zal het op den duur dan ook niet geaccepteerd worden dat dit soort eigenschappen bepaalt worden?