Snap

Borstvoeding maakt moeders agressief

Wisten jullie dat mama's die borstvoeding geven, een mechanisme als dat van een leeuwin ontwikkelen om hun nageslacht te beschermen?

Er werd een onderzoek gestart met 60 vrouwen waarbij een derde borstvoeding gaf, een derde gaf de fles en een derde was kinderloos. Ze moesten tijdens een computerspel het opnemen tegen iemand die zich wild gedroeg, het eventuele kind van de vrouw verbleef in een nabijgelegen kamer. Als de vrouw  won mocht ze op een knop duwen die vervolgens een luid geluid liet afspelen als agressie ten opzichte van de verliezer.

De vrouwen die borstvoeding gaven, lieten het geluid twee keer zo luid en langer klinken dan de andere vrouwen. Deze vrouwen zijn veel beter in het verdedigen dan de vrouwen die geen kinderen hebben en ook geen borstvoeding geven. Dit wordt de "moederlijke verdediging" genoemd. Dit effect zie je terug bij hamsters, leeuwinnen en herten en dient voor het beschermen van hun jongen tegen roofdieren. Moeders hoeven hun kinderen natuurlijk niet te beschermen tegen roofdieren, maar het helpt hun wel om beter om te gaan met de uitdagingen die gepaard gaan met het moederschap.

Borstvoeding heeft volgende de onderzoekster Jennifer Hahn-Holbrook veel voordelen voor de gezondheid en immuniteit van baby's. Het is ook een voordeel voor de moeders. Moeders kunnen zichzelf als ze in bedreigende situaties terechtkomen zichzelf agressief goed verdedigen. Door het geven van borstvoeding wordt je kind beschermt tegen infecties. Ook worden de hersenen van de baby gestimuleerd en de kans op obesitas wordt beperkt.

11 jaar geleden

Wat grappig om dit te lezen, nooit geweten! Ik geef zelf ook borstvoeding dus ben benieuwd.