Snap
  • Baby
  • zwangerschap
  • borstvoeding
  • kunstvoeding
  • best9moms

Borstvoeding dat doe ik wel even!

Of toch niet?

Borstvoeding dat doe ik wel even. Het is goed voor mijn kind en lekker makkelijk als je op pad gaat. Ik ging er vanuit dat het makkelijk op gang ging komen en dat mijn zoontje het fijn zou vinden. Ik dacht dat ik me goed had voorbereid, door een cursus te volgen. Ik zag om mij heen ook alleen maar vrouwen bij wie het goed ging, negatieve verhalen had ik niet gehoord. Ik was ervan overtuigd dat het bij mij ook wel goed zou komen.

Toch kunstvoeding?

Helaas was het niet zo makkelijk. Mijn zoontje leek goed te happen na de bevalling. Ik had geen idee dat dit niet zo was. Ook de kraamhulp had dit niet door. Tot mijn zoontje een nacht lang alleen maar heeft liggen huilen. We hadden geen idee hoe we hem stil konden krijgen. 48 uur oud en ontroostbaar. Mijn vriend en ik hebben hem om de beurt stil proberen te krijgen, door hem op onze pink te laten zuigen. Geen doen!

In de nacht hebben we de verloskundige toch maar gebeld. Of we kunstvoeding in huis hadden. Eh nee, ik geef toch borstvoeding. Waarschijnlijk krijgt hij te weinig binnen, in de ochtend maar zo snel mogelijk halen. Maar hoe komen we de nacht dan door…

Kraamhulp en lactatiedeskundige

‘S ochtends maar snel kunstvoeding gehaald en een fles gegeven. Die ging er snel in en hij kon zich weer ontspannen. De kraamzorg was ondertussen ook gekomen. We hebben veel overlegd en gekeken hoe hij aan de borst dronk. Niet zo goed dus, hij was nogal een luie drinker. Dan maar kolven om te kijken of er ook wat te drinken viel. En er kwam niets….

Help, daar gingen mijn goede voornemens! Borstvoeding dat was wat ik wilde.

Gelukkig had de kraamhulp genoeg tips en trucs en met behulp van een lactatiedeskundige hebben we een strijdplan gemaakt. Veel kolven en aanleggen en hopen dat er wat gaat gebeuren. Ondertussen gewoon flesjes geven voor de nodige voeding.

Wat waren we blij met de eerste gekolfde druppels. Het voelde als een echte overwinning. Langzaam kwam de voeding op gang. Helaas bleef mijn zoontje wel een luie drinker. De fles was veel makkelijker drinken, dus dat had zijn voorkeur.

Uren voeden en kolven

4 maanden heb ik het volgehouden. Ik wilde dit zo graag voor mijn zoontje doen, maar het werd me wel wat veel. Aanleggen, fles geven en nog kolven om de borstontstekingen te voorkomen. Het kostte veel tijd en energie, dat had ik er graag voor over.

Wat ik het meest lastige vond was het aantal voedingen. Doordat hij lui was met drinken, had hij lang 7 voedingen nodig en werd hij ‘s nachts vaak twee keer wakker om te drinken. Dit brak mij wel op. Vooral omdat ik met een voeding en luier verschonen al snel 1 uur bezig was. Het voelde voor mij als een opluchting om te stoppen.

Mijn zoontje ging opeens naar 5 a 6 voedingen en sliep de hele nacht door. Zalig, eindelijk weer een beetje bijslapen. Ik moest bijna weer gaan werken, dus ik kon de rust wel gebruiken.

Nooit meer

Ik ben blij dat ik dit voor hem heb kunnen doen. Als ik nu terugkijk, weet ik niet of ik het opnieuw zo zou doen. Het vele voeden, kolven en de onregelmatigheid van voeden en slapen zijn heel zwaar geweest.

Ik heb bij mijn tweede zoontje gekozen om er wat relaxter in te staan. Ik wilde weer graag borstvoeding geven, maar dan moest het wel makkelijker gaan. Ik had geen zin om iedere voeding weer te kolven. Gelukkig was hij wat rustiger, dronk makkelijker aan de borst en de melk kwam ook meteen op gang. Ik heb bij hem veel meer kunnen genieten van het voeden. Het was geen beladen onderwerp, terwijl het bij de eerste altijd een dingetje was waarvan ik in de stress raakte.

Ik raad aan om alleen borstvoeding te geven als het ook goed voelt en jij je er lekker bij voelt. Ga het zeker proberen. Het moet je alleen geen extra stress geven. Natuurlijk is het beter voor je kindje en ik heb ook echt genoten van de knuffelmomenten tijdens het voeden. Hoe mooi is het om deze momenten een jaar of misschien wel langer met je kind te kunnen beleven. Maar kostte wat het kost borstvoeding geven, daar wordt niemand gelukkig van. Je kindje voelt deze spanning, waardoor het niet voldoende kan ontspannen tijdens het drinken. Blijf bij jezelf en durf ook voor jezelf te kiezen. Schroom niet om hulp te vragen. Ik had het zonder niet kunnen redden.