Snap
  • Baby
  • Kind
  • baby
  • kind
  • ontwikkeling
  • televisie
  • kijken

Baby's en de televisie

Kinderartsen adviseren ouders om kinderen jonger dan twee jaar zoveel mogelijk uit de buurt van tv´s te houden. Het idee dat televisie kijken niet zo goed is voor hele jonge kinderen is niet nieuw. Wetenschappers vermoeden het al langer. Maar het bewijs ervoor begint zo langzamerhand steeds overtuigender te worden en vandaar dat kinderartsen met een echt advies komt. Dat luidt: laat kinderen jonger dan twee jaar zo min mogelijk televisie kijken, want het is waarschijnlijk niet goed voor en mogelijk zelfs slecht voor de ontwikkeling.

Leren Lang dachten onderzoekers dat baby’s en peuters toch wel een beetje baat hadden bij televisie kijken. Ze zouden er veel van kunnen leren. Maar dat is hoogstwaarschijnlijk niet zo. Wetenschappers kunnen daar namelijk helemaal geen bewijs voor vinden.

Ontwikkeling Er is wel wat bewijs dat tv kijken de ontwikkeling van kinderen kan beperken. Zo praten de kinderen minder wanneer ze voor de televisie zitten en kan de tv bijdragen aan slaapproblemen. Kinderen leren pas van televisieprogramma’s als ze zich er ook echt op kunnen concentreren. En dat kunnen de kleinsten vaak nog niet, zo blijkt uit experimenten. Onderzoekers spoelden een programma voor- en achteruit. Kinderen van anderhalf besteden evenveel aandacht aan het programma, ongeacht of het nu vooruit of achteruit werd gespoeld. Oudere kinderen besteedden meer aandacht aan het programma als het vooruit werd gespoeld. In andere woorden: jonge kinderen kijken niet echt tv, ze kijken naar een schermpje. Voor jonge kinderen zou het kijken van educatieve programma’s dan ook niet veel zin hebben. De kinderartsen wijzen er bovendien op dat twee onderzoeken al hebben aangetoond dat Sesamstraat de spraak van kinderen jonger dan twee jaar geen goed doet.

De kleintjes kunnen hun tijd veel beter besteden, zo stellen de onderzoekers. Bijvoorbeeld door gewoon te spelen en zo creatief bezig te zijn. Daar leren ze veel meer van.

Hoe vaak kijkt jou kind televisie?