Snap

Voor het eerst een flesje geven

Vlak na de geboorte zal je baby het eerste flesje krijgen. Om goed voorbereid te zijn kun je je vooraf verdiepen in de verschillende soorten flesvoeding die er op de markt zijn. Wij vertellen je graag alles over eerste flesje geven baby.

Eerste flesje geven baby

Vlak na de geboorte zal je baby het eerste flesje krijgen. Om goed voorbereid te zijn kun je je vooraf verdiepen in de verschillende soorten flesvoeding die er op de markt zijn. Daarbij is het goed te weten dat alle flesvoeding die op de Nederlandse markt te verkrijgen is van goede kwaliteit is.

Naast de keuze van de zuigelingenvoeding moet je natuurlijk ook een flesje en speen hebben. Het voedingscentrum adviseert uit het uitgebreide aanbod in de winkels een flesje met een brede hals te kiezen en waarop je kunt zien hoeveel erin zit. Koop ook een aantal spenen. Eventueel verschillende soorten omdat je vooraf niet weet aan welke je baby de voorkeur geeft.

Voor de eerste fles is het handig het volgende minimaal in huis te hebben: 2 flessen, 2 of 3 spenen, een flessenreiniger, een flessenwarmer (of magnetron of pan) en een pak zuigelingenvoeding.

Hoeveel melk moet ik geven?

En dan is je baby er en komt het moment van het eerste flesje. Als kersverse ouder weet je vaak niet hoeveel melk je moet geven. Om dat te ondervangen zijn er schema's voor het berekenen van de hoeveelheid voeding. Maar vaak kan de kraamverzorgster je ook op weg helpen. De hoeveelheid voeding wordt berekend aan de hand van het geboortegewicht van je baby. Je baby drinkt kleine hoeveelheden die opgebouwd zullen worden. Niet elke baby drinkt het eerste flesje leeg. Zelfs als je baby de daarop volgende flesjes niet helemaal leeg drinkt, is dit nog niet iets om u zorgen over te maken.

Het bereiden van het flesje

Volg de volgende stappen voor het bereiden van de fles:

  • Start met het wassen van je handen.
  • Zorg dat de fles goed schoon is, zodat je baby niet ziek kan worden van achtergebleven bacteriën.
  • Volg de instructies voor het maken van de voeding op de verpakking van de zuigelingenvoeding.
  • Gebruik altijd het bijgeleverde maatschepje voor het afmeten van de juiste hoeveelheid poeder.
  • Neem de juiste hoeveelheid water. Dit mag gewoon kraanwater zijn.
  • Verwarm de fles met water (naar keuze in de magnetron, in een pannetje met warm water of in een flessenwarmer).
  • Schud de fles licht heen en weer om de warme melk goed te verspreiden.
  • Druppel wat melk op de binnenkant van je pols om ervoor te zorgen dat de melk niet te warm is. De melk mag namelijk niet warmer zijn dan 30 tot 35 graden Celsius.
  • Geef de fles gelijk aan je baby om te drinken indien de melk op de juiste temperatuur is.
  • Gooi eventueel overgebleven melk gelijk weg.

Het geven van het eerste flesje

Wanneer je je baby gaat voeden is het belangrijk een juiste positie aan te nemen. Zorg ervoor dat je zelf comfortabel zit met je baby half rechtop op je schoot. Laat het hoofdje van je baby steunen op de binnenkant van je elleboog. Deze arm heeft dus ondersteuning nodig in de vorm van een kussen, leuning of tafel. Zorg ervoor dat tijdens het drinken de speen altijd met melk gevuld is. Zo kan je baby geen lucht zuigen. Wanneer je luchtbelletjes in de melk ziet tijdens het drinken dan zit de dop van het flesje goed. Draai de dop van het flesje losser wanneer de speen plat is tijdens het drinken.

Wanneer je baby klaar is met drinken komt er vaak een boertje. Leg daarom na het drinken een spuugdoekje over je schouder en til je baby zodat het hoofdje ruim boven je schouder uitkomt. Wrijf tenslotte zachtjes over het ruggetje van je baby tot je baby een boertje gelaten heeft.