Snap

Lekkere hapjes maken voor je baby

Is je baby toe aan zijn eerste hapjes en ben je op zoek naar recepten en ideeën? Hier vind je de lekkerste eerste hapjes voor je baby en recepten en ideeën om direct te proberen. Zelf een lekker recept? Deel je hapjes in de reactie!

Als je samen met je partner en eventueel het consultatiebureau hebt besloten dat het eerste hapje eraan komt ren je misschien wel gelijk naar de supermarkt voor de heerlijkste hapjes die je daar in mooie kleine potjes kan kopen maar dit hoef je niet te doen... Je kan ook prima zelf aan de slag!

Hoe begin je met de eerste hapjes?

Als eerste is het goed om te weten dat je met hele kleine porties begint. Het gaat om het proeven. Wanneer je begint met groentehapjes kan je wel iets meer maken en dit bijvoorbeeld invriezen in een ijsblokjes maker of in andere kleine potjes zoals bijvoorbeeld de bakjes die je misschien wel hebt van de gekolfde borstvoeding. Een kleine wortel of een halve appel is voor een eerste portie al voldoende!

Begin je met groente of fruit?

Voor beide is iets te zeggen. Hier moet je zeker zelf een keuze in maken. Er wordt gezegd dat beginnen met fruit een enthousiaste reactie oplevert omdat borstvoeding (of babymelk ) wat zoetig is. Van groenten wordt gezegd dat de kleintjes later gemakkelijker groenten gaan eten. Het is in elk geval wel zeker dat je kindje moet wennen aan de nieuwe smaak. De kans is groot dat er wel 10 keer geproefd moet worden voordat het LEKKER gevonden gaat worden!

De staafmixer

Welke hapjes je ook gaat maken, wanneer je geen gebruik maakt van de Repleymethode, hij zal fijn gemaakt moeten worden! Dit kan je in veel gevallen doen met een vork maar een komkommer of appel vraagt om wat grover geweld. Wanneer je het veel gedoe vind om steeds je keukenmachine te gebruiken en/of niet een heel duur apparaat wil aanschaffen zoals een babycook raad ik je aan om een staafmixer te kopen! Hiermee kan je na de hapjes periode ook altijd nog sauzen en soepen maken of een verse milkshake!

Wat ga je maken?

Dat je de boerenkool met worst niet gelijk in de mond van je kleintje moet stoppen had je vast zelf al bedacht maar... Waar begin je wel mee? Er wordt aangeraden om te beginnen met enkele smaken. Hiermee wordt bedoelt: kies 1 soort groente of fruit waar je je kindje aan laat wennen. Voor een lijst met geschikte groenten en fruit kan je kijken in je groeiboekje van het consultatie bureau maar je kan ook kijken op: voedingscentrum.nl of op de site van bijvoorbeeld Friso en of olvarit.

Aan de slag!

Wanneer je je keuze hebt gemaakt ga je aan de slag! Eerst ga je de ingrediënten verzamelen. In de supermarkt, groenteboer, bio-winkel net waar je je zelf prettig bij voelt!

Fruit geef je eigenlijk altijd rauw. Het prakken van een banaan is een eerste stap die je kan zetten. Heel gemakkelijk, zeker als je onderweg bent! Een appeltje kan je raspen, dan blijft de structuur goed aanwezig maar je kan hem natuurlijk ook in de staafmixer doen.

De fruithap maak je eerst met alleen 1 soort fruit, later kan je dit mengen. Voor de stevige trek kan je er een liga of andere baby-koek doorheen mengen of rijstebloem. Vooral bij meloen of druiven is dit handig want dan is het niet zo waterig.

De groente hapjes maak je (meestal) gekookt. Al het eten dat je maakt maak je zonder zout. Je kan het beste het vlees dat je eventueel toevoegt gewoon meekoken, zeker als het kipfilet is. Het wordt dan goed gaar en lekker zacht. Je kan er ook voor kiezen om het te stomen. Wanneer alles goed gaar/ zacht is maak je het fijn. Eerst tot een papje, later steeds grover. Dit kan je met borstvoeding of opvolgmelk doen maar ook met het kookvocht.

Wanneer je het lastig vind om de maaltijd grover te houden kan je het vlees en de groente pureren en er rijst of aardappel geprakt aan toevoegen.

Serveren maar!

Fruithapjes kan je het beste gelijk geven, ze worden snel bruin. Groentehapjes (en later dus de maaltijden) kan je afgedekt in de koelkast best een dag bewaren en weer opwarmen of in porties invriezen.

Het kan ook handig zijn om ze per ingrediënt in te vriezen. Dan maak je makkelijk wortels met vis en rijst en dan vis met boontjes en aardappel.

Eet smakelijk!