Snap

Eetritme ontwikkelen bij je baby

Als je kind tussen 4 en 6 maanden oud is, is het toe aan iets anders dan alleen melkvoeding. In het begin gaat het meer om het proeven van smaken en het leren kennen van verschillende texturen, maar je legt ook de basis voor een gevarieerd eetpatroon bij je kindje. Het ideale eetritme voor een kind bestaat uit drie hoofdmaaltijden en twee gezonde tussendoortjes. Een zuiveltoetje past binnen een verantwoord eetpatroon en is onderdeel van de warme maaltijd. In dit artikel vertellen we je meer over het ontwikkelen van een eetritme bij je baby.

Natuurlijk hoeft je kindje niet meteen bij het starten van de bijvoeding een hele maaltijd binnen te krijgen. Je bouwt dit langzaam op en het eerste half jaar is het ook echt nog BIJvoeding. Je kunt hierbij rustig het tempo van je kindje aanhouden: dwingen werkt vaak averechts! De eerste maand gaat het misschien om een paar kleine hapjes van een lepeltje en dat is prima. Vanaf ongeveer 8 maanden mag vaste voeding één melkvoeding vervangen.

Eetritme ontwikkelen baby

Het tijdstip van de dag waarop je bijvoeding geeft mag je natuurlijk zelf bepalen, maar het is goed om nieuwe smaken niet uit te proberen bij een kindje wat rammelt van de honger. Vaak hebben kindjes dan echt geen zin om iets nieuws te proberen, dus geef dat bij voorkeur na de melkvoeding of tussen twee melkvoedingen door.

Als je kind al wat gewend is qua smaken en texturen kun je langzaam een melkvoeding gaan vervangen door een portie vaste voeding. Omdat je kindje op den duur met de pot mee gaat eten is het handig om dezelfde tijden aan te houden als voor de rest van het gezin. Dus ontbijten jullie om 8 uur, kopje thee met een tussendoortje om 10 uur en lunch om 12 uur, probeer dit dan ook alvast aan te houden voor je baby. Natuurlijk slaapt je baby soms als je zelf eet, maar dat is niet erg, op deze leeftijd is een tussendoortje overslaan of een maaltijd op een ander tijdstip nuttigen niet zo erg. Vaak is het wel zo dat goed voorbeeld doet volgen: zien eten doet eten.

Als je flesvoeding geeft, geeft het consultatiebureau of de kinderarts aan hoeveel melkvoeding jouw kindje per dag nodig heeft en wanneer je een melkvoeding mag vervangen door een portie vaste voeding. Geef je borstvoeding dan kun je dit blijven geven op verzoek en kun je daarnaast bijvoeding aanbieden. Je zult misschien merken dat je kindje minder vaak om een voeding zal vragen en je melkproductie zal zich daar op aanpassen.

Is je kindje jonger dan 9 maanden en wil je nog de borstvoeding voorlopig nog niet afbouwen, let er dan wel op dat je eerst de borst aanbiedt en daarna pas de bijvoeding, omdat je productie anders te ver terug kan lopen. Gemiddeld rond 9 maanden is je productie stabiel genoeg om niet te ver in te zakken als voedingen worden overgeslagen, maar dit is per vrouw verschillend en zul je dus zelf moeten inschatten.

Richtlijnen eetritme ontwikkelen baby

Het strikt volgen van een eetschema bij een baby is af te raden omdat dit het idee kan geven dat je kindje elke dag een bepaalde hoeveelheid eten móét eten. Niemand eet echter elke dag evenveel en bovendien heb je, ook bij kinderen, grote eters en kleine eters. Er is wel een aantal richtlijnen waar je je aan kunt houden:

  • Eet gevarieerd, dit is de basis van gezonde voeding. Wissel van jongs af aan verschillende smaken af.
  • Als ouder bepaal je wát en wannéér je kind eet, maar je kind kan prima zelf aangeven hoevéél hij of zij wil eten. Dring geen eten op als je kindje aangeeft voldoende te hebben gehad. Het bord hoeft niet leeg!
  • Bied je een nieuwe smaak aan maar lust je kindje het niet? Blijf proberen! Soms moet een kind iets wel 10 keer proberen voordat hij/zij het lust.
  • Kinderen zijn van nature gek op zoet en zout, maar juist deze dingen kun je beter nog niet teveel geven. Zout is niet gezond voor onder andere de werking van de nieren zeker bij kinderen jonger dan 1 jaar. Kook dus bij voorkeur zoutloos voor ze. Door het vroeg introduceren van zoetigheid zal je kind hier een nog sterkte voorkeur voor ontwikkelen, wat de kans op tandbederf en overgewicht op latere leeftijd vergroot. Pas daar dus mee op en geef geen snoep of zoete drankjes. Water en afgekoelde kruidenthee zijn prima en een ‘koekje’ kan ook een zoutloze rijstwafel zijn!
  • Tussendoortjes horen bij een gezond eetpatroon maar kies wel verantwoorde tussendoortjes zoals fruit, rijstwafel, een droog volkorenkoekje of wat rauwkost. En geef niet teveel tussendoortjes zodat je kindje ook bij de hoofdmaaltijd nog trek heeft.
  • Brood kun je het beste altijd besmeren met een beetje margarine. Kleine kinderen hebben behoefte aan gezonde vetten, dus halvarine hoeft niet en ongezoute roomboter of een heel klein beetje olijfolie mag ook. Je kunt eventueel ander beleg op het brood smeren maar dat hoeft niet. Hou er wel rekening mee dat jam vaak veel suiker bevat en dat smeerworst en smeerkaas niet zo gezond zijn voor kleine kinderen. Deze belegsoorten worden vaak wel gegeven omdat kinderen het erg lekker vinden maar smeerkaas bevat heel veel zout en smeerworst is orgaanvlees en bevat teveel vitamine A en dierlijke afbraakproducten. Beperk dit dus tot maximaal 1 keer per week.
  • Gekruid eten is niet slecht voor je kindje, maar bouw het wel op. Begin met milde kruiden zoals basilicum, oregano of tijm en bouw dit langzaam op. Uiteindelijk gaat jouw kindje met de pot mee eten en is het handig als hij of zij gewend is aan gekruid eten zoals jullie dat zelf eten. Maar let op met kant en klare kruidenmixen en sausjes uit pakjes en zakjes: deze zijn vaak erg zout.
  • Rond de eerste verjaardag heeft een kindje nog ongeveer 300 ml zuivel per dag nodig in de vorm van (opvolg)melk, toetjes en kaas. Je moet dit dus geleidelijk afbouwen in de tweede helft van het eerste jaar en vervangen worden door vaste voeding en ander drinken zoals water. Moedermelk mag wel onbeperkt gegeven worden, ook na het eerste jaar.