Snap

Babyvoeding

De belangrijkste weetjes over babyvoeding en ontdek welke baby het beste is. Les hier alles wat je moet weten over babyvoeding, koemelkallergie en de eerste hapjes.

In de eerste 8 maanden van zijn leventje drinkt een baby als babyvoeding voornamelijk melk. Aangeraden wordt om tenminste het eerste half jaar borstvoeding te geven, maar gelukkig zijn er tegenwoordig ook erg goede alternatieven babyvoeding in de vorm van kunstvoeding.

Babyvoeding en koemelkallergie

Doordat een baby vooral melk drinkt is het niet verwonderlijk dat koemelkallergie de meest voorkomende allergie is bij baby`s. 2 tot 6 % procent van de baby`s in Nederland heeft daadwerkelijk koemelkallergie. Toch ligt dit percentage waarschijnlijk beduidend hoger. Niet iedere ouder zoekt immers medische hulp of heeft in de gaten dat er sprake is van een koemelkallergie.

Symptomen van koemelkallergie:

  • Veel huilen
  • Vaak spugen
  • Uitslag of eczeem
  • Verstopping of juist diarree
  • Een groeiachterstand
  • Darmkrampjes
  • Luchtwegproblemen
  • Bloedverlies tijdens de ontlasting

Wanneer het kindje veel last heeft van 2 of meer van bovenstaande symptomen, dan bestaat de kans dat hij koemelkallergie heeft. De arts van het Consultatiebureau kan dat meestal wel vaststellen. Regelmatig wordt er de zogenaamde ‘Koemelkprovocatietest’ gedaan om de definitieve diagnose te stellen.

Er is speciale kunstvoeding in de handel voor baby`s met een intolerantie voor koemelk. Het is vast prettig om te weten dat het overgrote deel van de kinderen met koemelkallergie hier na zijn tweede verjaardag geen last meer van heeft. Jonge kinderen kunnen er dus overheen groeien.

De eerste hapjes

Tot een maand of 8 heeft een baby eigenlijk alleen maar melkvoeding nodig. Toch kan je al oefenen met de eerste hapjes als de baby 6 maanden is. Heb je het idee dat je baby er al eerder aan toe is en maakt hij smakkende geluidjes, dan is het ook geen probleem om al iets eerder te beginnen met ‘oefenen’. Begin in ieder geval niet voor de baby tenminste 4 maanden is. Het maakt niet uit of je eerst begint met een fruithap of met een groentehap. Wel is het belangrijk om niet meteen te beginnen met hapjes met een bittere of zure smaak.

Aanraders zijn: worteltjes, banaan of bloemkool. Je kunt de hap tussen twee borst/flesvoedingen geven, maar je kunt er ook voor kiezen om juist direct na de melkvoeding een hapje te geven. Zo is de baby al voldaan en rustig, waardoor goed geoefend kan worden. Maak je geen zorgen als je baby niet meteen wil eten. Baby`s van een maand of 6 moeten immers leren om van een lepeltje te eten en daarnaast is het logisch dat hij moet wennen aan al die verschillende smaakjes.

7 maanden: De eerste broodkorstjes

Als een baby 7 maanden is mag hij ook een broodkorst om lekker op te sabbelen. Dit is meteen goed voor de ontwikkeling van de mondspieren. Hier vind je allerlei handige benodigdheden.

8 maanden: melkvoeding vervangen door maaltijden

Vanaf de leeftijd van 8 maanden worden melkvoedingen langzaam vervangen door de maaltijden. Het Consultatiebureau is er voor om je hierover advies te geven met een bijbehorend voedingsschema.

12 maanden: met de pot mee-eten

Met 12 maanden mag de baby al met de pot mee-eten. Wel is het belangrijk om uit te kijken met scherpe kruiden en teveel zout. Daarnaast mag een eenjarige ook nog geen honing. Verder is het moment nu aangebroken waarop het kindje geen speciale melk meer nodig heeft; gewone halfvolle melk voldoet prima. Vergeet niet om tot zijn 4e verjaardag iedere dag 10 microgram vitamine D te geven. Dit is goed voor botten en tanden.