Snap

Baby voeden met de Rapley methode

De Rapley methode geeft je baby de kans om op actieve wijze te leren eten. Er zijn zowel voor- als tegenstanders van deze methode. Kies jij voor Rapley?

Is jouw baby een paar maanden oud? Dan wordt het ongeveer tijd om na te denken over vaste voeding. Een veelvoorkomende manier om over te gaan op vaste voeding is het geven van gepureerd voedsel, bijvoorbeeld uit de welbekende potjes. Maar er zijn ook andere opties, Rapley is daar een goed voorbeeld van.

Wat is de Rapley methode?

De Rapley methode is een manier om vast voedsel aan je baby te introduceren. Deze methode legt de nadruk op zelfstandig eten. Hierdoor wordt de baby uitgedaagd om te experimenten met vast voedsel. De methode speelt in op het aangeboren gedrag van een baby om te onderzoeken, experimenteren en te imiteren en lijkt hiermee erg natuurlijk. Tegenstanders van deze methode vinden het echter gevaarlijk en onverantwoord.

Hoe werkt de Rapley methode?

Rapley geeft je baby de kans om zelf op een actieve wijze te leren eten. Hij of zij gaat op onderzoek uit en went gaandweg aan vaste voeding. Je geeft bij deze methode je baby eten in stukken in plaats van gepureerd. Zo leert je baby meteen kauwen en kan het zelf het eten naar zijn mond brengen. Een baby is niet in staat om zelf gepureerd voedsel te eten, maar grote stukken kan hij wel vastpakken en naar zijn mond brengen.

Volgens voorstanders is Rapley een goede methode, omdat het natuurlijker is om het kind zelf te laten eten. Pasgeboren baby’s doen dit door zelf naar de borst te happen. Van je peuter verwacht je ook dat het zelf kan eten, dus waarom zou je in de tussentijd (6 tot 12 maanden) het kind moeten voeren? Daarnaast gaat prakken ten koste van de smaakontwikkeling van je kind.

Tegenstanders zeggen echter dat deze methode gevaarlijk is, omdat het kind kan stikken in grote stukken voedsel. Een baby moet immers nog handigheid krijgen in het kauwen en slikken. Sommige baby’s raken gefrustreerd als het niet meteen wil lukken met eten. Daarnaast zou je baby te weinig voeding binnen krijgen, omdat het zelf eten veel tijd en moeite kost. Dit heeft als gevolg dat je nog veel melk moet geven. Een ander nadeel is dat de Rapley methode vaak niet gehanteerd wordt op het kinderdagverblijf en er is bij veel zorgverleners weinig over bekend.

Wanneer ga je bijvoeden?

De eerste zes maanden heeft je baby genoeg aan alleen moedermelk. De meest natuurlijke manier van voeden is in deze periode borstvoeding, aangezien je baby daarbij zelf aan kan geven wanneer en hoeveel hij wil drinken. Rond de leeftijd van zes maanden is de gemiddelde baby klaar voor vast voedsel. En dan is het moment daar om na te denken of je gaat kiezen voor de Rapley methode. Het immuunsysteem en spijsverteringskanaal hebben zich ver genoeg ontwikkeld en de baby is nu redelijk in staat om te kauwen. Tot de leeftijd van één jaar blijft moedermelk echter de hoofdvoeding van je baby, de vaste voeding is voornamelijk ter introductie en komt er bij.

Borstvoeding of kunstvoeding?

De Rapley methode is het beste te combineren met borstvoeding, aangezien moedermelk je baby te allen tijde genoeg voedingsstoffen biedt. De samenstelling van moedermelk verandert namelijk naarmate het kind groeit, dus ook na een half jaar krijgt je baby hier nog genoeg mee binnen. Daarnaast heeft je baby met borstvoeding de mogelijkheid om zelf aan te geven wanneer en hoeveel het wil drinken. Je hoeft je dan geen zorgen te maken om de hoeveelheid vaste voeding die je baby eet, omdat het in principe al voldoende voedingsstoffen binnen krijgt. Een bijkomend voordeel van borstvoeding is dat de overgang naar vast voedsel soepeler zou gaan. Moedermelk smaakt namelijk altijd een beetje naar het voedsel dat je als moeder hebt gegeten. Baby’s raken dus tijdens de borstvoeding al bekend met verschillende geuren en smaken van eten.

Maar ook als je je baby met de fles voedt, kun je de Rapley methode hanteren. Let hierbij wel goed op de voedingsstoffen die je baby binnen krijgt, want alleen kunstvoeding voldoet na zes maanden niet meer.

Wat geef je je baby?

De meeste ouders beginnen met zachte groenten of fruit en wat aardappel. Je kunt je baby bijvoorbeeld stukjes bloemkool, wortel, banaan of peer geven. Ook broccoli is een handig groente om mee te beginnen, want deze is makkelijk vast te houden voor je baby. Om in de gaten te houden of je baby op een bepaalde voeding reageert, kun je bijvoorbeeld twee of drie dagen dezelfde soort groente geven en dan een dagje pauze houden voordat je overgaat op de volgende. Ook stukjes brood kun je goed aan je baby geven. De rapley methode kan altijd aangepast worden naar eigen behoefte.

Tips

Ben je nieuwsgierig en wil je de rapley methode wel een kans geven? Let dan op de volgende tips:

  • Zorg voor een goede slab, waterdicht en met mouwen, om de kleding te beschermen
  • Glibberig voedsel is moeilijk vast te houden, maar kan eventueel afgedept worden met keukenpapier
  • Een tafelkleed op de grond scheelt in dweilen.
  • Verdiep je in de heimlichgreep voor baby’s, echt stikken zal niet snel voorkomen, maar het geeft je wellicht een veiliger en rustiger gevoel

Wat zijn jouw tips- en ervaringen met de Rapley methode? Laat het weten in een reactie!

6 jaar geleden

Wat een zalige reacties hier, ik frustreer me zo aan het kortzichtige waarbij het of dit... of dat is. Is combineren niet gewoon het beste? Ja toch. Ik hoor voorstanders van de Rapley praten over het feit dat een baby al kan kauwen dus dat Rapley geen probleem is. Maar... welk kind is hetzelfde? Het kauwproces van een baby is echt ondermaats en niet ontwikkelde. Af en toe Rapley toe passen geeft de mogelijkheid om dat kauwproces te verbeteren. Het kokhalsen is echt niet normaal .. dat is een natuurlijke reflex van het lichaam. Elke dag je kind daaraan blootstellen is echt niet zo natuurlijk hoor. Elke maaltijd een dikke dosis Adrenaline door dat mini lijfje sturen. Het zijn diëtisten en psychologen die dit hebben ontwikkeld... een specialist staat er echt niet zo positief over. Heb je een baby die het perfect kan van op zijn 6 maanden... super dan! Maar Rapley is gewoon niet voor elk kind. Een baby heeft geen geavanceerd kauwproces waarbij ze kunnen kauwen en tegelijkertijd de orale motorische skills hebben om hun voedsel in bolus in de mond te houden. Het gepureerd voedsel is een perfect normale stap in de volgende stap van het voedingsproces. Zoogdieren kauwen het voedsel ook voor van hun welpen... dat heeft de natuur zo voorzien.

7 jaar geleden

Ik ben pro-rapley, zoals hier opgeschreven: http://goo.gl/sVKuGf. Alleen heb ik wel 1 grote nadeel en dat is dat mijn kind 'teveel zelfvertrouwen' erdoor heeft opgebouwd. Ze laat het me niet toe om een lepel in haar mond te duwen, en daarom drinkt ze dus nóóit (!) soep (tot mijn grote frustratie) Daarom ga ik bij de volgende kinderen wel beide methodes deels combineren.

8 jaar geleden

Wij zijn rond 5 a 6 maanden begonnen met brood, fruit en groente. Eerst gepureerd, maar dat werkte ze eruit met haar tong. Toen we gewoon grof geprakt voedsel gaven ging het al gemakkelijker. Inmiddels is ze 7 maanden, Eet gerust een boterham met korstjes en 's middags krijgt ze iets van een koekje/rijstwafeltje ook gewoon uit de hand. Ik ben benieuwd hoe ze een stuk fruit of groente gaat eten als ik het haar gewoon geef. Maar eens proberen. Heb zelf overigens een cursus kinder/baby EHBO gedaan. Sowieso goed om te doen! :)

9 jaar geleden

Ook wij wilden met onze dochter gaan starten met rapley. Eerst 6 maanden volledige borstvoeding en toen de stukjes. Vooral wij mij man en ik waren hier nog helemaal aan toe, we vonden het doodeng. wij hebben er toen voor gekozen om het eten voor onze dochter toch maar te pureren. Na een week of 3 zijn wij het eten al gaan prakken en niet heel lang daarna toch gestart met stukjes eten. Met 8 maanden kreeg onze dochter dus toch voeding volgens de rapley methode en het ging heel erg goed. Wel kregen we regelmatig commentaar van onze omgeving, je laat je kind toch niet met zijn handen eten, wat een zooi en noem maar op. maar met 10 maanden ging onze dochter papa en mama na doen en begon ze al met een vork te eten, nu staan mensen echt te kijken hoe goed onze dochter kan eten! wij zijn blij dat we ons gevoel hebben gevolgd en iets later zijn gestart met de rapley