
Troostmethode bij huilbaby's
Soms kunnen huilbaby's baat hebben bij ostheopathie of manuale therapie in verband met een mogelijk KISS syndroom.
Wat is eigenlijk een huilbaby?
Baby's huilen nou eenmaal, dat weet iedereen. En dat pasgeboren baby's veel huilen, zal ook voor niemand een verrassing zijn. Toch kan het op een gegeven moment te veel zijn - voor jou als moeder (of vader natuurlijk) dus. Maar wanneer spreken we nu eigenlijk over een huilbaby? Grofweg wanneer je baby meer dan drie uur per dag huilt, meer dan drie dagen per week, gedurende minstens drie weken, dan spreekt men over een huilbaby. De drie uur huilen per dag hoeft overigens geen aaneengesloten periode van drie uur te zijn.
Prikkelbare baby
We hebben het hier dan over een pasgeboren baby, waarbij na de geboorte het huilen toeneemt tot een hoogtepunt rond ongeveer 3 - 6 weken, tot de baby ongeveer 4 maanden oud is. Bij huilbabies, of prikkelbare baby's, kunnen de ouders geen directe oorzaak van het huilen achterhalen. Dat kan heel erg frustrerend zijn, omdat je immers je baby graag wilt troosten maar het lukt niet. Tegelijkertijd kun je in een vicieuze cirkel van vermoeidheid komen , omdat prikkelbare baby's vaak ook moeilijk in slaap komen en moeilijk doorslapen, waardoor jij als ouder ook weer oververmoeid raakt. Baby is moe, jij bent moe en dat bij elkaar zal niet bepaald helpen in de situatie.
Oorzaak huilbabies
Wanneer je het gevoel hebt het niet meer aan te kunnen, ga dan naar de huisarts en bespreek het probleem. Niemand, zeker je baby niet, heeft er iets aan als jij als ouder het niet meer aankunt. Durf om hulp te vragen. De eerste stap is dan om naar de huisarts te gaan. De huisarts zal je baby lichamelijk onderzoeken en kijken of het huilen wellicht een lichamelijke oorzaak heef. Eventueel zal de huisarts je doorsturen naar de kinderarts in het ziekenhuis voor nader onderzoek. Verwijst je huisarts je niet door maar heb jij het gevoel niet serieus genomen te worden, sta er dan op om een doorverwijzing te krijgen! Vertrouw op je moedergevoel en sta er op dat je serieus genomen wordt, ook bij de kinderarts.
Soms heeft het huilen bij een prikkelbare baby een lichamelijke oorzaak die behandeld kan worden, zoals bijvoorbeeld een koemelkallergie, honger (wanneer je bijvoorbeeld borstvoeding geeft maar de baby niet voldoende binnenkrijgt), (verborgen) reflux, neurologische problemen enz. Soms kunnen huilbabies baat hebben bij ostheopathie of manuale therapie in verband met een mogelijk KISS syndroom (Kopgewrichten Invloed bij Stoornissen in de Symmetrie) waarbij de baby last van nek, rug en gewrichten zou kunnen hebben, bijvoorbeeld na een moeilijke of juist heel snelle bevalling. Dit is echter niet wetenschappelijk bewezen. Ga daarom niet op eigen houtje naar een therapeut maar laat je altijd eerst adviseren door de kinderarts.
Meestal zal er echter niets lichamelijks aan de hand zijn met een huilbaby....en dat is enorm frustrerend voor de ouders. In uiterste gevallen kan een kinderarts aanbieden om de baby een paar nachten in het ziekenhuis op te nemen ter observatie. Dit dient een tweeledig doel: aan de ene kant kunnen de ouders thuis een paar nachten doorslapen en wellicht bij bijtanken en aan de andere kant kan de baby in het ziekenhuis geobserveerd worden en kan er ook voor de baby een patroon doorbroken worden.
Harvey Karp
Dr. Harvey Karp is een Amerikaans kinderarts die een methode van troosten ontwikkeld heeft voor huilbabies waar hij redelijk veel succes mee heeft. De methode is in Nederland nog relatief onbekend, maar een aantal ziekenhuizen heeft gespecialiseerde kinderfysiotherapeuten in dienst die je heel goed kunnen helpen met een prikkelbare baby en deze troostmethode.
Achtergrondtheorie
De theorie van Harvey Karp is dat baby's eigenlijk drie maanden te vroeg geboren worden. Volgens hem kunnen baby's jonger dan drie maanden het leven buiten de baarmoeder eigenlijk nog niet zo goed aan. Het lichaam en de organen zijn nog niet goed genoeg ontwikkeld en dat merk je bijvoorbeeld aan het maagdarmstelsel en darmkrampjes bij jonge baby's die gepaard gaan met (veel!) huilen, maar ook een probleem als reflux heeft als oorzaak dat het lichaam van een baby eigenlijk nog niet rijp genoeg is. Omdat je hier niets aan kunt veranderen, je kunt de baby immers niet terugstoppen in de baarmoeder, heeft Karp een methode ontwikkeld om baby's te troosten gedurende die moeilijke eerste drie maanden.
The happiest baby on the block
Heel toepasselijk heeft hij deze troostmethode ‘the happiest baby on the block’ genoemd. Wanneer je op google zoekt op Harvey Karp of ‘happiest baby on the block’ zul je hier een hoop informatie over vinden en ook op youtube vind je filmpjes waarin de methode gedemonstreerd wordt. De troostmethode van Harvey Karp bestaat uit vijf stappen die de situatie van baby in de baarmoeder moeten simuleren:
- Stap 1: Huilende baby inbakeren. Doe dit niet op eigen houtje maar laat je voorlichten door een deskundige hoe je dit veilig moet doen. Van inbakeren is sowieso bekend dat het een kalmerend effect kan hebben op (huil)baby's, maar zorg er wel voor iemand je leert hoe je dit veilig doet.
- Stap 2: Hou de baby op zijn zij vast op je armen. Ook hiervoor geldt: leer van een deskundige hoe je dit doet want dit kan in het begin best onwennig of raar aanvoelen en je wilt je baby natuurlijk niet laten vallen.
- Stap 3: Wiegen van de baby, ingebakerd en op zijn zij op je armen. Het wiegen doe je niet met langzame grote bewegingen, maar juist met kleine, korte bewegingen. Schudden van een baby moet je overigens nooit, maar dan ook nooit doen. Dit kan zeer ernstige gevolgen tot zelfs overlijden van een baby tot gevolg hebben (shaken baby syndrome). Wederom geldt hier dus: leer dit van een deskundige.
- Stap 4: Terwijl je de baby aan het wiegen bent, roep je in zijn oor heel hard SSSSHHHHHHHHHHHHHH. Je doet dit hard genoeg om boven het gehuil van de baby uit te komen. Dit klinkt heel onaardig, vooral omdat je het vrij hard moet doen, en veel mensen vinden dit dan ook moeilijk om te doen. De theorie van Harvey Karp is dat je de situatie van de baby in de baarmoeder simuleert en het SSSSHHHHHH geluid is het geluid wat je baby in de baarmoeder zou horen: jouw bloedstroom. En hoe gek het ook klinkt, je baby hoort dat inderdaad best hard daar binnen in die buik.
- Stap 5: Geef de baby - terwijl je dus nog steeds aan het wiegen bent - een speentje, voor de zuigbehoefte van de baby.
Raar?
Hoewel deze vijf stappen in eerste instantie misschien raar en vreemd lijken, is de theorie er achter zo gek nog niet. Door je baby in te bakeren fixeer je de armpjes die bij een pasgeboren baby vaak ongecontroleerd heen en weer flapperen en waardoor je baby erg onrustig kan worden. Je baby op zijn zij houden, ingebakerd en wel, lijkt wel een beetje op de laatste periode dat hij in je buik zat. Toen was er immers ook niet veel ruimte meer om met al die ledematen te flapperen en de meeste baby's liggen dan toch wel redelijk met hun koppie naar beneden (wat je na de geboorte natuurlijk niet meer gaat doen!).
Stap 3, het wiegen van de baby met korte bewegingen, zou een simulatie zijn van jouw eigen bewegingen die de baby voelt als hij in de baarmoeder zit. Als jij met je zwangere buik loopt, rent, springt, fietst, de trap op- en afloopt enz., dan voelt je baby dat immers ook. Het meest vreemde zal voor veel mensen toch wel stap 4 zijn; het heel hard SSSSSHHHHHH roepen tegen je baby. Het voelt heel onvriendelijk en dat terwijl je je baby juist wilt troosten! Toch claimt Harvey Karp dat baby's bij het horen van dit geluid een reactie laten zien die lijkt op herkenning, alsof de baby een geluid hoort wat hij herkent en waar hij rustig van wordt; namelijk het geluid van jouw bloedstroom wat hij hoorde in de baarmoeder.
Tot slot stap 5; het speentje. Pasgeboren baby's hebben een enorme zuigbehoefte en vinden hier ook troost in. Volgens Karp werkt de methode het beste wanneer je elke keer dat je baby huilt alle vijf de stappen in deze volgorde uitvoert. Soms zul je zien dat een baby veel eerder reageert en veel eerder stopt met huilen. Hoe vaker je deze methode gebruikt, hoe eerder een baby er ook op zal reageren en zal stoppen met huilen.
De happiest baby on the block methode vereist wel enige oefening, je moet er wel handigheid in krijgen. Wanneer je hier dus voor kiest en je laat helpen bij bijvoorbeeld een kinderfysiotherapeut die hier gespecialiseerd in is, geef jezelf dan ook de ruimte en tijd om hiermee te oefenen. Inbakeren van je baby, op zijn zij houden en wiegen vereist best enige oefening, dus geef het niet te snel op.
Tot slot
Heb je een prikkelbare baby, of denk je dat je een huilbaby hebt en kun je het niet meer aan? Zoek dan hulp. In de eerste plaats natuurlijk om lichamelijke oorzaken bij je baby uit te sluiten danwel te laten behandelen, maar als dat niet het geval is, is het ook goed om je verhaal te doen. Het is niet raar dat een baby die zo veel huilt je opbreekt, je raakt immers oververmoeid. Schaam je hier dus niet voor en zoek hulp! Hoewel je hier op het moment dat je er middenin zit niets aan hebt, hou toch in gedachten dat het overgaat. De meeste baby's huilen als ze 3 - 4 maanden oud zijn een heel stuk minder, alsof ze emotioneel en lichamelijk in een rustiger vaarwater zijn gekomen. Ook dit is overigens in overeenstemming met de theorie van Harvey Karp, die stelt dat baby's na die moeilijke drie maanden een stuk beter kunnen omgaan met het leven buiten de baarmoeder.
Het gaat over, houd moed!