Snap

Nageltjes van je baby knippen

Het kan zijn dat je het eng vindt om voor het eerste de nageltjes van je kindje te knippen. De eerste tijd wordt het ook nog afgeraden. Vind je toch een scherp stukje bij de nagel dan kun je deze weg vijlen.

Griezelig

Wellicht vind je het een beetje raar klinken maar sommige moeders bijten ook een stukje nagel eraf, ze kunnen op deze manier goed voelen of ze niet in de huid zitten. Vind je het zelf eng om de nageltjes te knippen dan kun je het ook altijd vragen aan je partner.

Knippen

Houd tijdens het knippen het vingertje van je baby tussen je duim en wijsvinger stevig vast. Raak niet in paniek als het topje van de vinger van je baby een beetje gaat bloeden. Als je kindje onrustig is terwijl je wilt knippen kun je het ook proberen als hij of zij slaapt. Lukt dit ook niet kun je het proberen tijdens het voeden. Mocht dit ook niet lukken dan kun je de nageltjes gaan vijlen. Dit kost wat meer tijd maar dan zijn de nageltjes wel veilig en netjes.

Bloeden

Het gebeurt bij ouders vaak dat ze per ongeluk een knipje maken in het topje. Leg er een gaasje tegenaan en druk het licht aan. Zo kun je het bloeden stelpen.

Groeien

De nageltjes van je baby kunnen erg snel groeien. De nagels aan de handjes groeien sneller dan aan de voetjes. Ze kunnen ook erg scherp zijn. Houdt daarom de nageltjes altijd goed bij, zodat het kindje zichzelf niet kan bezeren en jou ook niet.

Ontstoken

Het kan lijken alsof en teennageltje is ingegroeid, dit gebeurt echter heel weinig bij baby’s. Mocht het huid rond de teennagels toch rood, ontstoken of hard zijn moet je contact opnemen met het consultatiebureau of je huisarts.

Speciale knippertje

Er bestaan speciale knippertje, een babyschaar. Deze schaar heeft ronde punten en is klein.