
Hoe kalmeer ik mijn baby? - alles wat je moet weten
Waarom huilt mijn baby? Je hebt alles geprobeerd , maar je baby stopt maar niet met huilen. Je staat op het punt zelf mee te gaan brullen.
Waarom huilt mijn baby? Je hebt alles geprobeerd , maar hij/zij stopt maar niet met huilen. Je staat op het punt zelf mee te gaan brullen. Je verschoond je baby, wiegt hem, voeding gegeven, liedjes zingen en gekke gezichten trekken, maar niets lijkt te helpen...
Een baby van ongeveer twee week huilt vaak meer, dit gaat zo rond de twaalf weken weer over. De grote vraag is, waarom huilen ze en hoe kan je ze kalmeren. Een baby kan niet met je praten, door te huilen trekken ze de aandacht. Dat werkt ook het beste, als je kindje de longen uit zijn lijf huilt, kun je als ouder niet rustig blijven zitten. Je gaat toch even kijken wat er aan de hand is. Een baby huilt ook niet voor niets. Je baby probeert je op die manier iets te vertellen, hij heeft honger, darmkrampjes of een vieze luier. Het kan ook zijn dat hij moe is van te veel indrukken of gewoon omdat hij even bij je wil zijn. Een baby heeft verschillende huiltjes en na een tijdje zul je deze verschillende huiltjes gaan herkennen. Als een baby in zijn oogjes begint te wrijven of naar zijn oortjes grijpt, geeft hij aan dat hij moe is. Als je de lichaamstaal van je baby door hebt, kun je op tijd handelen en heb je vaker een blije en tevreden baby.
Overprikkeling bij je baby
Een baby is net een spons, hij slaat alles op wat hij hoort, ziet en voelt. Het is nog te moeilijk voor ze om dit allemaal te verwerken. Het is dus beter een baby niet te veel prikkels te geven. Dit kun je doen door een vast patroon aan te houden, zodat je kindje weer wat er gaat gebeuren. Het bekende Rust en Regelmaat.
De verschillende huiltjes
Kom je er maar niet achter wat je baby wil, waarom hij huilt. Kun je de verschillende huiltjes niet uit elkaar houden en weet je niet wat je baby je wil vertellen? Probeer dan eens een dagboek bij te houden. Schrijf op welke tijden hij huilt, hoe lang, hard of zacht en schrijf daarbij de slaap en eettijden bij. Ook kan je er bij schrijven wat je gedaan hebt om hem stil te krijgen en of dat hielp. Zo kan je een patroon ontdekken en je baby beter leren kennen.
Hoe te troosten
Een baby huilt niet voor niets. Ga voor je zelf altijd na dat er niets bijzonders aan de hand is. Pijn, ziek zijn, luier, honger, te warm of te koud. Probeer ten alle tijden je baby te troosten. Vroeger gaven ze het advies om je baby te laten huilen, goed voor de longen of als je hem oppakt verwen je hem alleen maar. Tegenwoordig geloofd men dit niet meer, een baby tot zes maanden kun je nog niet verwennen. Als je je baby gelijk pakt als hij huilt, versterk je hiermee ook de band met je kindje, het krijgt zo meer zelfvertrouwen. Ze zeggen zelfs dat een kind dat vaak getroost is, op latere leeftijd minder huilt.
Het is gewoon uitproberen hoe je je baby het beste kan troosten. Dicht tegen je aan, heen en weer wiegen, liedje zingen of zijn speentje geven. Baby's hebben vaak een houding die ze prettig vinden, op hun buikje of tegen je aan zodat ze je hartslag horen. Soms willen geluiden ook nog wel eens helpen, de stofzuiger of de afzuigkap. Het idee hierachter is dat baby's het geluid van de stofzuiger herkennen uit de tijd dat hij in je baarmoeder zat. Het is een bekend geluid en je baby wordt er dus rustig van.
Iedere baby is anders en reageert anders. Je moet dus proberen uit te vinden wat jouw kindje prettig vind. Denk er wel om dat teveel wisselingen teveel prikkels kan geven naar je baby. Probeer dus niet teveel troostmethoden door elkaar heen, probeer het eerst een tijdje voor je iets nieuws gaat proberen. Heb ook vooral vertrouwen in jezelf. Je kindje kan bijvoorbeeld ook even huilen voor hij in slaap valt. De meeste kinderen hebben ook een huiluurtje, dit is een reactie op de drukke dag. Let er op als je kindje langer gaat huilen, of steeds harder en overstuur raakt, dan moet je toch even gaan kijken.
Probeer zelf ook kalm te blijven. Je baby voelt het als je in de stress schiet en je zult je kindje dan ook niet snel kalm krijgen. Als je moe bent en er even niet tegen kan, kun je, als dat mogelijk is natuurlijk, het even aan iemand anders over laten. Vaak zie je dan dat je baby zomaar stil is.
Inbakeren
Soms kunnen baby's niet slapen omdat ze onrustig zijn. Ze houden zichzelf wakker door met hun armen en benen te zwaaien. Dit zijn meestal de reflexen, die hij/zij nog niet onder controle heeft. Een goede methode hiervoor is het inbakeren. Hier wordt je kindje rustig van. De ruimte wordt beperkt en hij/zij voelt zich geborgen en veilig. Een baby houdt zichzelf niet wakker door de uitschietende armen en benen.
Dragen van je baby
Soms willen baby's dicht bij je zijn, dich tegen je aan. Dit noemt men ook wel huidhonger. Door je baby te dragen wordt hij meteen rustig. Je kan dan gaan denken om een draagdoek te gebruiken. Dit is ideaal omdat je dan je handen zelf vrij hebt en toch je baby dicht tegen je aan. Als je baby dicht tegen je aan ligt, voelt hij je warmte en hoort hij je hartslag. Dit is bekent en daar wordt je kindje rustig van.
Tot slot nog enkele tips:
- Babymassage. Lichaamscontact werkt kalmerend, je baby voelt zich ontspannend en veilig.
- Doe je kindje in bad. Warm water kalmeerd je baby.
- Heeft je baby last van terug schietende melk, leg het hoofdeinde dan iets hoger dan zijn maag.
- Als je baby last heeft van luieruitslag, leg hem dan een tijdje zonder pamper op de commode. De frisse lucht doet wonderen voor zijn billetjes.
Anoniem
Een baby zwaait met z'n armen en benen om de spieren te trainen anders worden de spieren nooit sterker.Het trappelen bootst het lopen na.Als je gaat inbakeren duurt het dus alleen maar langer voordat hij kan lopen