
Help, mijn baby huilt bij het badderen!
Een pasgeboren baby vind het vaak heerlijk om in bad te gaan, maar er zijn baby’s die het vanaf het eerste begin vreselijk vinden om te badderen. Lees meer!
Het kan zijn dat dit komt om dat je baby bijvoorbeeld in een te koud of een te warm bad heft gezeten of direct na de geboorte in bad gestopt is wanneer het nog aan het bijkomen was van de bevalling of het veel te gehaast is gegaan dit kan ook bijdragen aan een negatieve ervaring aan badderen.
Helaas is het vaak ook helemaal niet te verklaren, maar in de meeste gevallen wennen baby’s vrij snel aan badderen en kan met een beetje geduld een manier gevonden worden waarbij je kindje het toch prettig gaat vinden.
Vanuit het kind zelf
Er is ook een groep kinderen die vanaf een hele jonge leeftijd een negatieve houdingen hebben ten opzichte van water. En ook zie je dat kinderen eerst heel vrij waren in het water en met veel plezier in bad gingen en dan in ene niet meer willen.Deze angst, want dat is het, kan al ontstaan als ze een negatieve ervaring hebben in bad. Dit kan al iets kleins zijn als onverwachts water in het gezicht gespat krijgen en hier van schrikken, maar ook door heel even onder water te raken zonder dat er gevaar was kan dit veroorzaken.
Als kinderen ouder worden gaan ze zich ook bewuster worden van eventuele gevaren en je kind begint zich te beseffen dat als je onderwater raakt je niet kan ademen. Maar ook fantasie van kinderen kan voor angst gaan zorgen. Zo kunnen ze bang zijn voor de gekste dingen als verspoelen door het badputje.
Door volwassenen
Het komt ook voor dat deze angst ontwikkeld doordat de ouders signalen afgeven die deze angst opwekt voor bijvoorbeeld veel waarschuwen wanneer je kind te dicht bij water komt. Dit is moeilijk natuurlijk omdat je graag wil leren dat je kind voorzichtig in de buurt van water is dus zorg er in dit geval voor dat je duidelijk uit legt waarom in die situatie het water gevaarlijk is. Ook als je zelf een angst voor water hebt kan je dit gemakkelijk, zonder dat je er erg in hebt, overgeven aan je kind.En omgekeerd kan het ook een afschrikkende werking hebben als je als ouder als een vis in het water bent kan dit een bepaalde angst creëren waarbij het kind niet kan voldoen aan de verwachtingen van de ouders en dit uit zich in water angst.
Waar de angst door veroorzaakt is kan in de meeste gevallen maar heel moeilijk te achter halen zijn, meestal is het een samenloop van omstandigheden waarbij het karakter van je kind ook zeker een grote rol speelt. Veel kinderen hebben er niks van als ze in bad een keer kopje ondergaan of tijdens het douchen net ff te veel water in het gezicht krijgen.
Hoe ga je ermee om?
Het is misschien heel fijn om te weten dat 3 op de 10 kinderen in meer of minderen mate water angst hebben. Helaas is het wel zo dat in de meeste van deze gevallen dit door de ouders of omgeving benaderd word als onzin en aanstellerij en deze houding richt vaak nog meer schade aan en helpt hun niet om hun angst te overwinnen.Het belangrijkste is dat je een kind met watervrees niet moet dwingen iets te doen wat hij/zij niet durft, en deze angst moet echt serieus genomen worden.
Wat kan je het beste doen?
Begin heel klein! Laat je kind eerst ervaren dat in bad gaan heel erg leuk is. Laat je kleintje eerst met wat badspeeltjes spelen aan de rand van het bad en probeer het bad heel aantrekkelijk te maken.Koop leuke badspeeltjes en laat je kind uitzoeken waarmee hij/zij graag wil spelen. Begin niet met een heel vol bad maar met alleen een heel klein laagje. Bespreek stap voor stap met je kindje wat je gaat doen voor je het gaat doen. Hou hierbij oogcontact en zorg er voor dat je kindje weet dat hij/zij veilig is.
Wil ook zeker niet te veel in een keer, zolang je kindje niet onder de poep zit kan dat badje best wel wachten hoor en niks wat je met een washand niet schoon gaat krijgen hoor!