Snap

Heeft mijn baby het warm genoeg?

De eerste dagen na de geboorte krijg je vaak het advies om je kleine bij elke verschoning te temperaturen, om te kijken hoe warm hij is. Lees verder.

De eerste dagen

De eerste dagen na de geboorte krijg je vaak het advies om je kleine bij elke verschoning te temperaturen, om te kijken hoe warm hij is. Dit om zeker te weten dat het goed gaat met je kleine hummeltje. Een goede temperatuurwaarde ligt tussen de 36,5-37,5 graden.

Kom je onder de 36,5 graden dan kun je je kleintje het beste wat warmer aankleden of even een mutsje opdoen (dit omdat ze de meeste warmte via het hoofd verliezen). Kom je boven de 37,5 graden dan kun je ze wat minder aan doen of een dekentje/lakentje minder over doen. Boven de 38 graden kun je het beste even contact opnemen met je huisarts om te overleggen.

Wanneer heeft je kleintje het te warm?

Het is altijd lastig in te schatten wanneer je kleintje het te warm of te koud heeft. Thermostaat omhoog of omlaag zetten (volgens onze kraamhulp hoefde het niet warmer dan 20 graden te zijn in huis), extra of minder dekentjes, een mutsje op of af, korte mouwen of lange mouwen. Erg lastig om in te schatten.

Omdat ze zich alleen maar kunnen melden door te huilen is het vaak een kwestie van uitsluiten van bepaalde dingen en er zo achter komen of ze het misschien toch te warm of te koud hebben. Even in het nekje voelen (hier kun je goed voelen of je kleintje het te warm of te koud heeft) of toch maar even die thermometer pakken. Natte haartjes, zweetdruppeltjes of onregelmatig ademhalen zijn ook tekenen dat je kleintje het te warm kan hebben.

Naar buiten!

Zodra je kleintje flink en sterk genoeg is (vaak als ze weer boven het geboortegewicht zitten) kun je lekker met ze naar buiten. Zo'n 1e wandeling is al een mijlpaal in het kleine leventje van je baby en natuurlijk erg spannend voor papa en mama. Dat kleine hummeltje in die grote kinderwagen/maxi-cosi lekker in de buitenlucht, mensen die stoppen om even te kijken. Maar voor je naar buiten gaat komt er eerst nog de vraag, wat voor weer is het en wat ga ik mijn kleintje aan doen?

Zelf ben ik in januari bevallen, het was koud en winderig op de dag dat ik naar buiten ging. Van de kraamhulp had ik als tip gekregen om onze kleine meid 1 extra kledingstuk aan te trekken dan wij zelf hadden en 1 lauwe kruik onderin de kinderwagen te leggen. Zo gezegd zo gedaan. Aangekomen bij oma was de kleine meid zweterig op haar rug, bij terug keer naar huis de kruik er maar uitgehaald.

Als de zon schijnt dan is het ook weer een ander verhaal, loop je zelf in een T-shirt, doe ik een vestje aan bij de kleine?, is het boven de 30 graden zal ik ze dan in de romper leggen met een lakentje erover? Altijd lastig te bepalen, vaak zie je snel genoeg aan je kleintje of ze het te warm hebben of niet, of ze gaan wat liggen jammeren omdat ze het te warm of misschien wel te koud hebben.

Tips!

  • Neem altijd extra kleding mee onderweg (zodat je je kleintje kan omkleden bij warme/koude temperaturen) 
  • Zet je baby niet in de volle zon maar in de schaduw (pas op voor tocht) 
  • Zorg voor een parasol aan de wagen zodat je deze met de zon mee kan buigen en de kleine niet in de zon ligt 
  • Zorg ervoor dat je genoeg drinken bij je hebt, voor jezelf en eventueel ook voor je kleine

10 jaar geleden

Ook al is mijn kleintje geen klein baby'tje meer, maar al een echte dreumes (ook al is hij pas 9 maanden), ik blijf het lastig vinden om te peilen wat warm genoeg is. Ikzelf heb het snel warm en zijn vader niet. Maar ik zorg inderdaad altijd voor een extra jasje, of iets wat hij uit kan trekken indien nodig. Maar het blijft altijd puzzelen.