
De goede babymassage
Babymassage komt oorspronkelijk uit India. Een verpleegkundige en Franse arts hebben het samen ontwikkeld. Het wordt ook wel Shantala-babymassage genoemd.
Waarom babymassage
Om wat voor redenen zou je babymassage kunnen doen? Bij onrust voor het slapen. Niet alleen een badje is rustgevend, maar ook prikkelarme omgeving is van belang. Als je wilt dat je baby lekker gaat slapen dan is dat laatste toch heel erg belangrijk. Na een badje (het liefst in zijn eigen kamertje dat zo vertrouwd is ) kan een massage heel rustgevend werken.Maar ook wanneer je baby moeite heeft met de ontlasting kan hij baat hebben bij een massage. Door het masseren van de buik stimuleer je de darmen en de maag. Door rustig te bewegen worden de darmen geprikkeld en wanneer je dit meerdere malen per week herhaald komt de ontlasting beter op gang. Ook hierbij is een badje stimulerend.
Wanneer je baby tijdens de geboorte heeft “vast gezeten” kan het last krijgen van zijn nek en ruggewervel. Wat dan belangrijk is om te luisteren naar je baby. Is hij gespannen tijdens de voeding dan zou dit kunnen wijzen op een gespannen nekje. Je kunt dan contact opnemen met een ostheopaat. Een ostheopaat kan het getroffen gebied losmaken door middel van technieken die ze gebruikt. En door middel van babymassage kan spanning omgezet worden naar ontspanning.
Je vult daarbij de technieken van de ostheopaat aan. Zij maakt het los en met massage blijft ontspannen en soepel. En dat is toch wat je wilt. Wanneer het erg gespannen rond de nek wil het niet zeggen dat direct na een behandeling over is. Blijf wel altijd masseren. Het hele lichaam van de baby wordt gemasseerd. Hoe ouder de baby is hoe meer druk je kunt uitoefenen, hoe jonger de baby hoe minder druk je kunt uitoefenen.
Vroeggeboorte
Babymassage kan ook toegepast worden op te vroeg geboren baby's. Dan maak je wel gebruik van andere handelingen. Omdat lichaam van een vroeg geborene kwetsbaarder is ga je voorzichtig te werk. Dit noem je polariteitsmassage – handopleggingen. Op deze manier maak je contact met je baby, een verbintenis. Dat is juist zo belangrijk om ze geborgenheid en vertrouwen te geven.
De technieken en wat mag wel en wat mag niet
Bij de massagetechnieken behandel je de borst, onderbuik, de armen en handen, de benen en voeten, de rug en het gezicht. Je begint bij het insmeren van het lichaam van je baby. Zodat je het contact gaat prikkelen. Dan begin je met de eerste massage en dat is de buik en onderbuik. Daarna ga je de armen en benen toepassen en de rug en als laatste het gezicht. Niet iedere baby vindt het gezicht fijn. Dit kan te maken hebben met de geboorte (vastzitten/sterrekijkertje).
Het is altijd belangrijk om te luisteren naar je baby. Die geeft zijn grenzen aan. Is het genoeg dan hou je op. Maar ook wanneer je baby ziek is (koorts of is gevaccineerd) is het belangrijk om geen babymasage toe te passen. Bij vaccinatie is belangrijk om na 48 uur pas weer babymassage toe te passen. Dit in verband met reactie op de prikken.
Dus blijf alert en luister naar je baby!
Arbey
Leek mij zo leuk, maar mijn zoontje vond het niets als baby en had er het geduld (toen al niet haha) voor.