
Ontwikkelingsachterstand baby
Wanneer spreken we van een ontwikkelingsachterstand?
Ontwikkeling
Als een kind grijpen, omrollen, zitten etc niet haalt op de gebruikelijke leeftijd. Een kind ontwikkelt zich automatisch op spraakgebied, fijne motoriek, leervermogen en sociale vaardigheden. Als je een ontwikkelingsachterstand hebt, loop je op meerdere gebieden achter. Een kind ontwikkelt nooit op alle gebieden even snel.
Hoe merk je het?
Als ouders heb je al snel door dat er iets niet klopt. Vraag hier voorzichtig naar. Wanneer het je eerste kindje is, is het moeilijker om dit op te merken. Een kindje met een ontwikkelingsachterstand lijkt vaak ook dromerig. Speelt veel met hetzelfde speelgoed of het speelgoed wordt nauwelijks aangeraakt.
Organisaties
Er zijn verschillende organisaties die je kunnen helpen als je denkt dat je kindje een ontwikkelingsachterstand heeft.
Consultatiebureau
Je kan bijvoorbeeld hem of haar laten nakijken bij het consultatiebureau. Zij bekijken de ontwikkelen van je kind.
Kinderarts
Er is ook een kinderarts, deze bekijkt of er lichamelijk redenen zijn voor de achterstand en of ectra stimulering door bijvoorbeeld kinderfysiotherapie effect heeft. Als de achterstand serieus is en blijven lijkt dan blijft de kinderarts betrokken bij het kind voor een langere tijd. Voor een kinderarts is er een verwijzing nodig van een huisarts.
MEE
MEE is een organisatie die zich richt op mensen met een beperking. Hieronder vallen ook kinderen die anders ontwikkelen dan hun ouders of langzaam. Er zijn hier ook vaak contactochtenden voor ouders, de ondersteuning is gratis.