Snap

Lachen, sociale ontwikkeling

Hoe leuk is het als je baby voor het eerst gaat lachen? De pret in de ogen en de glimlach van oor tot oor. In dit artikel lees je over de sociale ontwikkeling van je baby.

Eerste lach

Als je baby 1 maand oud is kan hij of zij gaan lachen. Daarvoor kon het misschien zo lijken alsof hij of zij lacht maar dat is niet zo, ze zijn zich er dan nog niet van bewust. Wanneer je baby 2 maanden oud is kan hij of zijn hardop lachen. Dit kan ook pas later gebeuren.

Verschillende glimlachen

Misschien denk je dat er maar één soort lach is maar er zijn er drie. We hebben reflexglimlach, algemene glimlach en de specifieke glimlach.

Reflexlach

Als de baby net is geboren, kan de baby al gaan lachen. Deze lach verschijnt bij het in bed leggen van de baby of het kietelen of wanneer je zachtjes tegen hem of haar praat. Dit is de reflexlach.

Algemene lach

Dan hebben we de algemene lach, deze verschijnt na ongeveer een maand. Als er iemand boven de baby hangt en kan de baby een brede glimlach op zetten. Het maakt niet uit wie er boven de buggy hangt, ze lachen.

Specifieke lach

Bij de specifieke lach is dit niet het geval. De naam zegt het al. De baby lacht alleen als zijn ouders of een bekende bij hem is. Ze kiezen naar wie ze wel en niet lachen. Deze lach komt na ongeveer zes maanden.