Snap

Hoe stimuleer je het omrollen bij je baby?

Je baby wordt ouder en hoe ouder hij wordt, hoe meer hij zal kunnen en vooral zou willen kunnen. Een van de eerste dingen die een baby leert is het omrollen. En hoewel dat bij sommige ouders zorgt voor angstige ideeën hoort het gewoon bij de ontwikkeling van je kind. Ze zeggen dan ook wel als hij kan 'heenrollen' kan hij ook weer terug rollen. Dus maak je er niet al te angstig om het hoort gewoon bij het volgende stapje van groter groeien.

Waarom is het belangrijk dat je kind zich kan omrollen?

Het rollen is het eerste stapje het stimuleert namelijk rotatie en gewichtstransfer wat weer helpt bij de volgende stappen namelijk het kruipen , stappen en het evenwicht. Voor je kleine is het de eerste mogelijkheid tot verplaatsen. Tussen de 3 en 6 maanden gaan de meeste kinderen een start maken met het omrollen. Meestal rollen kinderen uit zichzelf en met 9 maanden kunnen de meeste kinderen rollen van buik naar rug en weer terug.

Maar zoals met heel veel ontwikkelingen gaat het ene kind wat sneller als het andere maak je daar niet al te druk over. Vraag het na bij je huisarts of consultatiebureau als je denkt dat er wat meer aan de hand is vaak is het voor je eigen geruststelling maar daar zijn ze ook voor wellicht hebben ze nog meer tips als hieronder vermeld staan.

Hoe stimuleer ik het omrollen?

  • Laat je kindje op zijn rug liggen en met zijn voetjes spelen deze vallen daardoor vaak opzij waardoor je kleintje al op de zij ligt.  
  • Geef je kind de ruimte leg hem dus op een groot oppervlak bijvoorbeeld op een grote speelmat. 
  • Leg wat speelgoed net buiten bereik van je kind zodat hij wat moeite moet doen om het te kunnen pakken. 
  • Ga zelf op de grond liggen en laat je kindje naar je toe komen. 
  • Beweeg je kindje als het op de rug ligt heen en weer zodat ze het gevoel van evenwicht al een beetje in de gaten krijgen. 


Schiet niet in de stress als het niet wil of als je kind begint te huilen, dan is hij er dus gewoon nog niet aan toe en probeer je het gewoon na een aantal weken weer. Neem er de tijd voor en probeer het elke dag even te doen op het moment dat je kindje fit is. Bij voorkeur niet net de fles/of borst, want dan loop je het risico dat de halve fles er weer uit komt.

Maak er een lekker ouder/kind momentje van en betrek eventuele broertjes en zusjes er ook bij als ze daar tenminste zin in hebben.