
Een vrolijke baby van 0 tot 1 jaar
Iedereen wil graag een vrolijke, blije baby. Het lijkt voor een groot deel met geluk te maken te hebben. Lees hier meer over een vrolijke baby.
Iedereen wil graag een vrolijke, blije baby. Het lijkt voor een groot deel met geluk te maken te hebben. Je kunt immers de ‘pech’ hebben dat je een huilbaby krijgt of je hebt het geluk dat je een heel makkelijk kindje krijgt. Maar zelf kun je zeker zorgen voor de beste omstandigheden om een tevreden kindje te krijgen. Hieronder de tips.
Zwangerschap
In de zwangerschap kun je al de eerste voorwaarden scheppen voor een tevreden baby. Hoe? Heel simpel. Door zelf zo min mogelijk stress te hebben. Als je stress hebt, maak je een stresshormoon aan, Cortisol. Bij een eenmalige stressvolle gebeurtenis hoef je nergens bang voor te zijn, maar als je langdurige stress in de zwangerschap hebt, neemt je kindje het stresshormoonlevel van je over. En baby’tje kunnen hun stress alleen uiten door te huilen. Dus met een stressvrije zwangerschap heb je de grootste kans op een blije baby.
Hechting
En als je eenmaal bent bevallen? Dan is allereerst een veilige hechting tussen jou en je kindje van groot belang. Dit krijg je door adequaat (sensitief) te reageren op de signalen van je kindje en met respect met zijn grenzen om te gaan en hem de ruimte te geven zich op zijn manier te ontwikkelen (autonomie). Hierdoor krijgt je kindje vertrouwen in jou en voelt het zich veilig dat je er voor hem zult zijn. Laten huilen wordt door aanhangers van de hechtingstheorie dan ook afgeraden. Door deze veilige basis krijgt je kindje zelfvertrouwen. Hij durft dingen uit te proberen, omdat hij weet dat jij er voor hem zal zijn en zal in stressvolle situaties je nabijheid opzoeken. Als een kindje zich veilig voelt en zelfvertrouwen heeft zal het uiteraard ook vrolijker zijn dan een kindje die zich onveilig voelt en een lage eigenwaarde heeft.
De 3 R’en
Wat kun je nog meer doen? Nou een hele ouderwetse tip is: zorg voor Rust, Reinheid en Regelmaat. Hoe ouderwets dan ook, deze tip is nog steeds van kracht. Tegenwoordig zit het met reinheid in de meeste gezinnen wel goed.
Dus eerst rust. Slapen is van groot belang voor een vrolijke baby. Zelfs wij als volwassenen zijn chagrijniger met te weinig slaap. Dat is voor baby’s natuurlijk ook zo. Sommige kindjes hebben wel minder slaap nodig dan anderen. Kijk naar je kindje. Is jouw kindje tevreden? Dan kun je er van uitgaan dat hij voldoende slaap krijgt.
Vaak proberen ouders hun kinderen ’s nachts door te laten slapen, omdat ze zelf niet goed tegen de gebroken nachten kunnen. Zolang je kindje daar geen last van ondervindt, is er niets aan de hand. Maar probeer kinderen niet langer op te laten of een slaapje over te laten slaan in de hoop dat hij dan ’s nachts wel beter slaapt. Dit is vaak niet het geval en zorgt voor oververmoeidheid, waarbij kinderen juist moeilijker gaan slapen. Let op de signalen van je kindje. Geeft hij aan moe te zijn, leg hem dan tijdig op bed.
Wat ook bij rust hoort, is de hoeveelheid invloeden van de dag. Sommige kindjes kunnen beter tegen allerlei invloeden dan anderen. Let op jouw eigen kindje en volg zijn behoefte. Is je kindje van slag als je bijvoorbeeld uit logeren gaat? Wacht dan nog maar even met het logeren. Vind je kindje een dagje uit zo leuk, dan hij druk wordt en niet meer aan zijn slaapje toe komt en dan dagen uit zijn ritme is? Probeer deze dagen dan tot een minimum te beperken en als je toch gaat, houdt dan in ieder geval het ritme aan die hij thuis ook gewend is.
Dat brengt ons bij regelmaat. Kinderen getijen goed bij een dag die helemaal voorspelbaar voor ze is. Dit betekent niet dat alles precies volgens de klok moet gebeuren (al kan dat natuurlijk wel), maar wel dat alles in eenzelfde volgorde gebeurt. Bij regelmaat zijn rituelen ook erg van belang. Vooral kindjes die moeilijk slapen of moeilijk in hun ritme blijven, hebben baat bij een vast ochtendritueel, een vaste volgorde van speel- en eetmomenten op de dag (en dus ook op vaste tijden een ‘erop uit-moment’) en een vast slaapritueel. Wijk hier niet van af voor een zo tevreden mogelijk kindje.
Spelen met je baby
Waar iedere baby en eigenlijk ieder mens vrolijker van wordt is aandacht. Helemaal als dat in de vorm van spelletjes gebeurt. Zing met je baby, lach naar je baby, knuffel, lees voor, speel kiekeboe spelletjes, wijs dingen aan en benoem ze, kietel je kindje voorzichtig, spetter samen in bad, trek gekke gezichten naar elkaar, maak rare geluiden, dans samen en zelfs samen opruimen is erg leuk voor wat oudere baby’s.
Daarnaast is het belangrijk om je kindje uit te dagen, zodat het zich niet gaat vervelen. Biedt leeftijds gepaste en uitdagend speelgoed aan, waar hij zich zelf of met weinig hulp mee kan vermaken. Voor kindjes die zich thuis vervelen, kun je bijvoorbeeld ook naar de kinderboerderij gaan, gaan winkelen, naar de speeltuin of samen gaan zwemmen. Er is genoeg te zien en te doen om je kindje vrolijk te maken.
Medisch
Als je kindje ziek is, kun je er niet veel aan doen dat hij niet lekker in zijn velletje zit. Hierbij hoef je niet alleen aan griepjes te denken, maar ook aan dingen als reflux, krampjes, tandjes of juist ernstigere ziektes. Verdiep je in de ziekte en probeer zoveel mogelijk het ongemak te verlichten en te zorgen voor troost.
Ook valt er bij medische oorzaken van een ontevreden kindje te denken aan dingen als slecht zicht, slecht gehoor en dergelijke. Bij een slecht zicht zijn objecten ineens heel dichtbij en dat kan voor angst zorgen. En bij een slecht gehoor, hoor je de dingen niet aankomen, wat alles onvoorspelbaarder maakt. Als je kindje ondanks de door jou gemaakte omstandigheden nog steeds niet tevreden is, zorg dan dat je achter de oorzaak komt en zoek hulp om het te verhelpen.