Snap

Baby 8 weken

Baby 8 weken: meest gestelde vragen door moeders in deze week.

Baby 8 weken groene ontlasting, is dat goed?

Een poepluier zegt meer dan je denkt, zo ook een groene. Groene (of gelige) poep betekent dat de voeding vrij snel door het spijsverteringsysteem gegaan is. Bij groene poep hoef je je geen zorgen te maken, evenals bruine poep. Is het echt geel? Dan moet je opletten dat dit niet te vaak voorkomt. En bij zorgen contact opnemen met een arts.

Wanneer inbakeren?

Inbakeren kan al vanaf dat je baby een paar weekjes oud is, maar het is wel een techniek die je goed onder de knie moet krijgen. Zorg ook dat je je goed inleest voordat je ermee start en overleg dit met je huisarts of het consultatiebureau. Het inbakeren kan je veel profijt opleveren, maar start ook weer op tijd met afbouwen. Zodra je kindje zelf kan omrollen is het belangrijk dat het inbakeren stopt. ‘Cold turkey’ is dit best heftig voor je kleintje.

Moet ik mijn baby laten huilen?

Wanneer je zeker weet dat je kindje huilt omdat het moe of zelfs oververmoeid is, kun je je kindje inderdaad even laten huilen. Dit lijkt harder dan dat het is. Wanneer je het steeds weer aandacht geeft, komen er weer nieuwe prikkels bij en deze moeten ook verwerkt worden. Dan blijf je in een vicieuze cirkel. Wel is het slim om de tijd bij te houden. Huilt het langer dan 10 minuten achter elkaar, ga dan even kijken en geef je baby een kus of aai even over het buikje. Loop vervolgens weer weg en wacht wederom 10 minuten.

Om zeker te weten dat er wordt gehuild uit vermoeidheid is het verstandig om na te gaan of er voldoende gegeten is, er een schone luier is en je fijn geknuffeld hebt voor het slapen gaan. Klopt dit allemaal? Dan is het aan de baby zelf om in slaap te komen.

Wat is reflux?

Wanneer er na de voeding een deel van de voeding samen met wat maagzuur omhoog komt bij je baby heet dat reflux. Dit is een bekend kwaaltje bij kleine baby’s en kan vaak niet heel veel kwaad. Wel is het vervelend voor je kindje, het is namelijk een beetje pijnlijk. Hoe het komt dat er maagzuur omhoog komt is vaak door een niet volledig ontwikkelde sluitspier van de slokdarm/maag. Na verloop van tijd is deze sluitspier sterk genoeg om de reflux tegen te gaan. Houdt het aan? Dan kan er sprake zijn van een allergie en moet er verder onderzocht worden naar oplossingen.

Mijn baby wil niet slapen, wat moet ik doen?

Het klinkt heel bizar maar vaak kunnen baby’s niet slapen omdat ze slaaptekort hebben. Ze zijn dan simpelweg te moe om in slaap te komen. Daarom is het erg belangrijk om zo snel mogelijk een juist ritme te vinden passend bij je kindje waarin hij of zij voldoende rust krijgt. Probeer zo snel mogelijk vermoeidheidssignalen te herkennen. Dit is bij ieder kindje anders en het kost tijd en geduld om dit te achterhalen. Maar je hebt er uiteindelijk erg veel profijt van. Zo kun je bijvoorbeeld ontdekken dat je kindje eerst even opleeft en erg druk is en dan extreem moe. Probeer je kindje dan voor deze ‘opleef-fase’ al rustig in het bedje te hebben liggen. Maar ook wat gemakkelijker te herkennen signalen zoals wrijven in de oogjes, huilen en gapen zijn duidelijke signalen. Stel je kindje ook niet te veel bloot aan prikkels zoals televisie en harde geluiden rond slaaptijd. Deze prikkels moeten verwerkt worden en kunnen het slapen tegengaan.

Vaak kun je op korte termijn niet heel veel anders doen dan je kindje in slaap laten huilen, maar op lange termijn is er veel winst te behalen bij een mooi ritme en herkenning van de signalen. Succes!

Baby 8 weken in eigen bedje?

Het kan voor zowel jou als de baby fijn zijn om al in een redelijk vroeg stadium (te wennen aan) in het eigen bedje te slapen. In the end is dat natuurlijk sowieso de bedoeling, dus een beetje oefenen kan vaak geen kwaad. Aangezien er redelijk wat avond/nacht/ochtend voedingen zijn kiezen veel ouders ervoor om ‘s nachts tot ongeveer 10 weken de baby op de kamer te hebben. Wat je kunt doen rond 8 weken is oefenen met de middagslaapjes op de eigen kamer. Wat vaak lastig is voor de baby is het zelfstandig inslapen, wat wel zo handig is bij het slapen in het eigen bedje.

Belangrijk is om een slaappatroon te creëren zodat je baby gewend raakt aan een bepaalde routine. Ook is het fijn voor je kindje als de babykamer een prettige ruimte is. Denk aan de juiste temperatuur, rustige omgeving, goed donker te maken en natuurlijk een lekker bedje. Blijf in het begin even bij je kindje en aai af en toe over het bolletje, na ongeveer 10 minuten ga je en wacht je af hoe het gaat reageren. Huilt het? Dan kan een speentje helpen. Haal je kindje in ieder geval niet te snel weer uit bed maar laat het echt een tijdje proberen.

Wanneer je zo rond de 8 weken regelmatig oefent met het slapen in het eigen bedje, is de kans groot dat dit zo rond de 10 weken onder de knie is. En daar heb je veel profijt van!

1 jaar geleden

In slaap laten huilen is nooit nodig. En oppakken en je kind bij je laten slapen is het beste wat je kan doen, bijv. Door middel van een draagzak.

6 jaar geleden

Gele ontlasting is normaal bij borstgevoede baby's! Dat is toch algemeen bekend?!