
Baby 12 weken
Baby 12 weken: de meest gestelde vragen door moeders in deze week.
Baby van 12 weken uit logeren laten gaan?
Spannend! Jullie denken na over het laten logeren van de baby. Vaak doen jonge ouders dit om samen even wat tijd te hebben naar een vaak heftige periode. De komst van een kindje is niet niets… Maar is het normaal om een baby’tje te laten logeren? Opzich kan het geen kwaad, zeker niet als je het laat logeren bij bekenden zoals opa en oma. Vaak hebben de ouders zelf het er moeilijker mee dan het kindje zelf.
Wel is het verstandig om goed voor te bereiden op een logeerpartijtje zodat je met een geruster gevoel van huis gaat. Heeft je baby een goed bedje daar? Of neem je een reiswiegje mee? Stel je laat je kindje slapen in een reiswiegje, kan het verstandig zijn om al een paar keer te oefenen de dagen van te voren. Dan leg je je baby in de middag in de reiswieg op het kamertje om te slapen. Zo is het tijdens het logeren niet helemaal nieuw, maar voelt het al wat vertrouwd aan. Zorg ook dat je een goede babyfoon hebt die er gebruikt kan worden. Jij en je partner zijn erg alert op kleine geluidjes maar voor de oppas is dit nieuw en dan is een babyfoon handig.
Spreek van te voren af wat je gaat doen, stel dat de baby echt niet wil slapen. Kom je dan terug of juist niet? Ook kun je afspreken dat er iedere paar uur even een contactmoment is zodat jullie gerustgesteld zijn.
Wanneer je vertelt wat er allemaal moet gebeuren als slaapritueel wordt er vast een deel vergeten door de oppas. Schrijf het daarom op in een schriftje zodat het nog even nagelezen kan worden. Voor de rest is het een kwestie van loslaten en genieten van een avondje zonder baby!
Aantal voedingen baby 12 weken
Het gemiddelde aantal voedingen van een kindje van 3 maanden oud is 6 per dag. Dit is dan, afhankelijk van wat je geeft, borstvoeding of gemiddeld 130 ml flesvoeding (per keer). Dit zijn wel echt richtlijnen en het kan best zijn dat je kindje hiervan afwijkt. Houd daarom goed de luiers in de gaten en de groei van het kindje. Poept en plast het goed en is het lang- en zwaar genoeg? Dan gaat het prima met de voeding!
Hoe zwaar is een baby van 12 weken? en hoe lang?
Gemiddeld is een baby van 12 weken oud 6400 gram en 61 cm lang. Maar dit kan natuurlijk wat afwijken.
De overstap naar flesvoeding
Zo rond de 12 weken is er groot gedeelte van de borstvoedende moeders die overgaan op het geven van flesvoeding. Vaak omdat het verlof afloopt en er weer gewerkt moet worden. Kolven is niet voor iedereen een optie. Daarnaast is je baby met 3 maanden ook een stuk sterker geworden en is het de ‘fragiele periode’ voorbij. Je hoeft niet direct helemaal te stoppen met het geven van borstvoeding, met behulp van kolven is een overbruggingsperiode mogelijk. Wanneer je overstapt naar deels flesvoeding bedenk dan dat je ongeveer 4 dagen per voeding nodig hebt om af te bouwen. Bijvoorbeeld:
Je geeft 6 borstvoedingen op een dag en je wilt naar 5 borstvoedingen en 1 flesvoeding. Dan kost je dit 4 dagen totdat jij en de baby hieraan gewend zijn en jouw borsten door hebben minder melk te hoeven produceren. Wanneer je helemaal wil stoppen is er ook een andere manier dan het geleidelijk afbouwen. Geef je kindje alleen nog maar flesvoeding (deels kan dit afgekolfde melk zijn maar deze productie loopt als het goed is snel terug ivm het afbouwen) en kolf wanneer je borsten stuwing vertonen. Probeer dan alleen de druk eraf te kolven en niet helemaal leeg. Doe dit net zo vaak als nodig is. Binnen no time neemt het aantal heer dat je moet kolven af en ook de hoeveelheid om de druk eraf te halen. Doe dit totdat de melkaanmaak helemaal gestopt is.
Wat is het RS virus en wat betekent het voor mijn baby van 12 weken?
Het RS virus lijkt erg op een verkoudheid en wordt hier dan ook regelmatig mee verward. Baby’s kunnen dit oplopen en er erg veel last van hebben. Het RS virus is een luchtweginfectie waardoor jouw baby erg benauwd kan worden. Door de benauwdheid is slapen lastig en je kindje kan al snel oververmoeid raken. De periode dat het virus het meeste voorkomt is van oktober tot aan maart en wanneer je kindje besmet is, kan het tot wel 10 dagen duren voor het beter is. In enkele gevallen, wanneer het een heftige vorm is, is een korte opname in het ziekenhuis noodzakelijk.
Wat verraderlijk is, is dat het virus erg besmettelijk is en via de lucht of lichamelijk contact wordt overgebracht. Denk aan een nies of kus, maar ook via speelgoed wat aangeraakt is door een kindje met het virus. Wanneer het ‘raak’ is zal er vaak koorts optreden bij je baby, verder zijn een vastzittende neus en kortademigheid symptomen.
In de meeste gevallen is hét medicijn: uitzieken. Doe dit wel zoveel mogelijk thuis om niet andere kindjes (op de opvang bijvoorbeeld) te besmetten. Houd je kindje wel goed in de gaten en zorg dat er voldoende vocht binnenkomt. Verslechtert de toestand na een paar dagen? Neem dan contact op met je huisarts of het consultatiebureau.
Baby 12 weken al een fruithapje?
Om je baby van 12 weken een fruithapje te geven wordt niet echt aangeraden. Dit hangt natuurlijk van je kindje zelf af en van de soort opvoeding. Gebruikelijker is dit rond de 6 maanden pas te doen, dit omdat je kindje nog geen goed beschermlaagje in de darmen heeft. Dit wordt langzaam opgebouwd en is met 6 maanden af. Op zich kan het geen kwaad om eens uit te proberen hoe je kindje reageert op vast voedsel in plaats van melk, maar zorg wel dat je de volgende dagen goed in de gaten houdt of- en hoe je kindje op de voeding reageert.