Snap

Alles over haargroei baby

Een van eerste dingen die je ziet als je baby wordt geboren, zijn de haartjes. Donker, blond, rood of krullen. Een flinke bos of bijna geen enkele haar. Er valt veel over de haargroei van een baby te vertellen. 

HAARGROEI BABY

Wanneer je baby nog in je buik zit, ontwikkelen rond de zesde maand van je zwangerschap de haarfollikels. Soms kun je dat zelfs al zien op de echo.

Bij geboorte heeft de ene baby een flinke bos met haar en de ander juist zacht en pluizig haar of zelfs bijna niets. Het haar van pasgeboren baby’s noemen we ook wel nesthaar. Het is slapper en zal sneller pluizen dan normaal haar. Maak je trouwens geen zorgen als je baby bijna geen haar heeft. Als je kindje ouder wordt, valt het nesthaar uit en maakt het plaats voor het ‘normale’ haar.

Vooral in het begin kunnen baby’s kale plekjes op het hoofd krijgen. Voornamelijk op plekken waar hij of zij veel op ligt, zoals de achterkant van het hoofd. Dit is niets om je zorgen over te maken. Op den duur komt ook daar vanzelf haar.

SCHILFERS OP HET HOOFD VAN JE BABY

Het kan zijn dat je baby in het begin last heeft van gele of witte schilfertjes op het hoofd. Deze schilfertjes laten niet zomaar los en poets je ook niet weg. Dit heet ‘berg’.
Je kunt er beter niet aan krabben of het lospeuteren. Een manier om de schilfers weg te krijgen, is het haar inmasseren met babyolie en dat een paar uurtjes in te laten trekken. Daarna kun je het voorzichtig met een kammetje eruit kammen.

BABYSHAMPOO

De verzorging van het babyhaar is belangrijk voor een gezonde groei van het normale haar. Kies een babyshampoo, die irriteert niet.

Babyshampoos hebben vaak een hoge pH-waarde. Hierdoor kan het haar gaan klitten. In het begin kun je babyshampoo prima gebruiken. Maar voor de kwaliteit van het haar is het beter om op een gegeven moment over te stappen op een zeer milde shampoo. Zodat het haar geen klitjes krijgt. Of kies voor een babyshampoo die pH-neutraal is. Dit kun je kopen bij de drogist.

HOE WAS JE HET HAAR VAN JE BABY

Was het haar van je baby niet iedere dag. Je kunt het haar beter om de paar dagen wassen.

Als je het haar van je baby wast in bad, zorg er dan voor dat je hem goed ondersteunt met een arm, zodat je je andere arm vrij hebt om het haar te wassen. Doe een beetje shampoo op het hoofdje van je baby en masseer dit zachtjes in. Oefen geen druk uit, want de fontanellen zijn nog niet dicht en dit kan heel erg onprettig zijn voor je baby. Spoel de shampoo voorzichtig uit, bijvoorbeeld met een bekertje. Probeer te voorkomen dat er water over het gezicht van je baby loopt. Ook al prikt de shampoo niet, het is toch erg vervelend om in de ogen te krijgen.

In het begin zal je baby het niet zo fijn vinden om water over het hoofd te krijgen. Stel je kindje gerust door er tegen te kletsen wanneer je ‘m aan het wassen bent. Dit is ook goed voor het opbouwen van jullie band.