Snap

Vaccineren: waardevol of onnodig?

Maar bij twee maanden begint het serieuze werk: vaccineren. Lees hier alles over vaccineren >>

Als je kleintje nog maar een paar dagen is, krijgt hij of zij al de eerste naald in zijn of haar lichaam gestoken: het hielprikje. Maar bij twee maanden begint het serieuze werk: vaccineren. Niemand is verplicht om deel te nemen aan het vaccinatieprogramma. Maar voordat je zo'n keuze neemt, is het wel belangrijk om te weten waar je precies ja of nee tegen zegt.

 

Fase 1

Als je kindje twee maanden, drie maanden, vier maanden en elf maanden is, wordt hij of zij gevaccineerd voor de volgende ziektes: difterie, kinkhoest, tetanus, polio, hersenvliesontsteking, hepatitis B en pneumokokken. Bij veertien maanden gaat het om de volgende ziektes: bof, mazelen, rode hond en meningokokken C.

 

Fase 2

Vervolgens is er even een pauze tussen de vaccinaties. Bij de volgende prik is je kindje namelijk alweer vier jaar. Dan wordt hij of zij eveneens gevaccineerd voor difterie, kinkhoest, tetanus, polio en hersenvliesontsteking.

 

Fase 3

Dan wordt er een stap van vijf jaar gemaakt. De prikken in fase drie zijn bedoelt voor kinderen van negen jaar. Hier worden ze gevaccineerd voor: difterie, tetanus, polio, bof, mazelen en rode hond.

 

Fase 4

Fase vier is de laatste fase, waarin gevaccineerd op de leeftijd van twaalf jaar. De prikken zijn bedoelt tegen HPV, wat een veroorzaker is van o.a. Baarmoederhalskanker. Deze vaccinatie is dan ook alleen bedoelt voor meisjes.

 

Waarom niet?

Er zijn een aantal redenen waarom mensen besluiten om hun kinderen niet te laten vaccineren. Allereerst zijn er mensen die bang zijn voor complicaties ná de vaccinatie. Je kindje krijgt toch een milde vorm van een ziekte ingespoten. Daarnaast zijn er ook mensen die uit religieuze overtuigingen besluiten het vaccinatieprogramma niet te volgen. Volgens hen is het de wil van god of je ziek wordt of niet en dan heeft een prikje niet heel veel zin.

 

Waarom wel?

Er zijn ook wel argumenten aan te voeren waarom je wél zou laten vaccineren. De bijwerkingen na de prik zouden wel mee kunnen vallen en dan heb je met een beetje moeite je kind toch beschermt tegen allerlei ziektes die je toch echt niet zou willen krijgen. Daarnaast hebben we in Nederland de mogelijkheid om vaccinaties te krijgen, wat lang in alle landen zo is, dan is het toch zonde om die kans niet te grijpen?

De keuze voor wel of niet vaccineren is uiteindelijk toch een keuze gebaseerd op gevoel. En als een moeder ergens een bepaald gevoel over hebt, is het belangrijk om dat te volgen. Want moedergevoel bedriegt niet!

Geschreven door Judith