Snap

Oorontsteking baby

Een oorontsteking bij je baby, hoe herken je het en wat kun je doen?

Een oorontsteking is een veel voorkomende kwaal bij jonge kinderen: acht op de tien kinderen onder de drie jaar krijgt er tenminste één keer mee te maken. Hoe herken je een oorontsteking, wat kun je zelf doen en wanneer moet je naar de huisarts? In dit artikel lees je het allemaal. 

Hoe ontstaat een oorontsteking bij baby's?

Een oorontsteking begint vaak met een verkoudheid. Door het opzwellen van de slijmvliezen komt er druk te staan op de buis van Eustachius. Deze buis is de verbinding tussen het oor en de neus- en keelholte en deze is bij kinderen korter en soepeler dan bij volwassen, waardoor infecties makkelijk van de neus en keel op kunnen kruipen naar het oor.

Hoe herken je een oorontsteking bij je baby?

Bij baby’s is het soms moeilijk te merken dat er sprake is van een oorontsteking. Je baby kan immers nog niet praten en iedere moeder weet dat een vermoeid kindje al snel naar een oortje grijpt, en dat dit dus geen betrouwbaar signaal is van oorpijn. Baby’s zijn vaak prikkelbaar en huilerig bij verkoudheid en als je kindje ook nog eens hard begint te huilen wanneer hij of zij neergelegd wordt en pijn lijkt te hebben tijdens het drinken, dan kan er sprake zijn van oorontsteking. 

Wanneer je je kindje neerlegt, neemt de doorbloeding van het oor wat toe, wat de oorpijn doet toenemen. Het zuigen aan de borst, fles of speen doet de druk op het oor toenemen en kan dus ook pijnlijk zijn. Ook als je baby uit het niets begint te huilen of plotseling heel driftig wordt kan dit een teken van oorpijn zijn. Soms breekt de oorontsteking ineens door en komt er gelig vocht uit het oor (loopoor).

Wat kun je zelf doen bij oorontsteking baby?

Omdat zieke baby’s soms ook diarree hebben en/of misselijk zijn en braken, moet je heel alert zijn op uitdroging. Als drinken pijnlijk is, kun je je baby een kinderparacetamol geven (vloeibaar of zetpil). Vaak is dit al voldoende om je kindje weer te laten drinken. Het kan ook helpen tegen de pijn bij het neerleggen, en kan er dus voor zorgen dat je kindje in ieder geval lekker kan slapen. 

Wil je kindje ook na pijnstilling niet drinken uit borst of fles? Probeer dan de voeding eens met een plastic bekertje, spuitje of lepeltje te geven. Soms biedt een tuitbeker uitkomst. Het slapen gaat ook nog wel eens beter als het hoofdeind van het bedje iets omhoog gezet wordt.

Omdat een oorontsteking vaak voorafgegaan wordt door een verkoudheid, kan het goed zijn om bij een loopneus een zoutoplossing of neusspray te gebruiken om de neus vrij te maken. Bij de apotheek of de drogist kun je druppels of spray kopen speciaal voor baby’s en als je borstvoeding geeft, kun je ook wat druppels moedermelk in de neus druppelen.

Wanneer naar de huisarts?

Bij baby’s jonger dan 6 maanden is het verstandig altijd de huisarts om advies te vragen wanneer je vermoedt dat je kindje oorontsteking heeft. In zeldzame gevallen kan een oorontsteking zich uitbreiden naar het binnenoor of zelfs een hersenvliesontsteking veroorzaken. Dit komt zelden voor, maar heeft je kindje symptomen van oorontsteking, gepaard met hoge koorts, wees dan wel alert en waarschuw een arts als je het niet vertrouwd. 

In de meeste gevallen knapt je kindje binnen 1 tot 2 weken aardig op. Is je kind na 1 week niet aanzienlijk opgeknapt, of na 2 weken nog niet helemaal beter? Dan is het ook verstandig contact op te nemen met de huisarts. Soms is een antibioticumkuur nodig om je kindje helemaal beter te maken.

Buisjes

Als een kind vaak oorontsteking heeft, kan dit zorgen voor tijdelijke of blijvende gehoorschade. Dit kan de spraakontwikkeling in de weg staan en daarom wordt nogal eens besloten buisjes te laten plaatsen in de oren van een kind. Door het openhouden van het trommelvlies middels buisjes wordt de druk van het oor afgenomen, zodat vuil en viezigheid van een ontsteking makkelijk uit het oor kan komen. 

De buisjes zijn niet schadelijk voor het oor en worden op den duur vanzelf afgestoten en zijn daarom in sommige gevallen te verkiezen boven het veelvuldig voorschrijven van antibiotica. Als je merkt dat je kind vaak oorontsteking heeft kan het dus zeker raadzaam zijn dit te melden bij je huisarts, ook als de ontstekingen telkens vanzelf overgegaan zijn.

Wat zijn jouw ervaringen met een kindje met oorontsteking? Heb je tips? Laat het weten in een reactie!