Wat je moet weten als je baby overlijdt
Als (aanstaande) ouders wil je dat je baby gezond ter wereld komt en een lang en gelukkig leven zal leiden.
Als (aanstaande) ouders wil je dat je baby gezond ter wereld komt en een lang en gelukkig leven zal leiden. Helaas is dit geweldige leven niet elke baby gegeven en moet er afscheid van worden genomen, soms zelfs al voordat het geboren is. Waarschijnlijk is dit de meest ingrijpende gebeurtenis in het leven van een ouder. Het blijft niet alleen bij dit verschrikkelijke verlies, maar in deze tijd van rouw moet er ook veel geregeld worden. Waar moet je allemaal aan denken?
Het gaat mis tijdens de zwangerschap
Helaas gaat een zwangerschap niet in alle gevallen goed. Wanneer een vrouw de baby verliest in de eerste 16 weken van een zwangerschap, dan spreken we van een miskraam. Bij een miskraam wordt een kindje niet opgenomen in het geboorteregister bij de Burgerlijke stand. Als een kindje tussen de 16e en 24e week van de zwangerschap geboren wordt en het komt dood ter wereld, dan heb je als ouders de keuze om een ‘akte van een levenloos geboren kind’ aan te vragen, tevens heb je de keuze om je kindje te laten begraven of te cremeren. Komt een kindje bij een zwangerschapsduur korter dan 24 weken levend ter wereld dan moet het kindje worden bijgeschreven in het geboorteregister. Komt het daarna te overlijden, dan zal het overlijden ook moeten worden aangegeven bij de Burgerlijke Stand. Als een kindje na een zwangerschapsduur van 24 weken ter wereld komt en geen enkele teken van leven geeft, dan wordt er gesproken van een doodgeborene. Vanaf deze periode moeten de wettelijke regels worden gevolgd voor een begrafenis of een crematie. Ten eerste zal er een A- en B- verklaring van de arts moeten worden afgegeven, daarna moet er aangifte bij de Burgerlijke Stand worden gedaan en tevens zou er verlof moeten worden afgegeven tot begraven of cremeren.
De uitvaart van je baby zo goed mogelijk regelen
Als je kindje is komen te overlijden, wil je er voor zorgen dat het ook een mooi afscheid krijgt. Maar als je net afscheid hebt moeten nemen en je overmant wordt door emoties, is het prettig als je niet alles zelf hoeft te regelen. Daarom is het inschakelen van een uitvaartondernemer een eerste stap.Een uitvaartondernemer zorgt er voor dat alle dingen rondom de begrafenis of de crematie tot in de puntjes wordt geregeld. Wat heel erg belangrijk is, is dat een uitvaartondernemer dit alles regelt aan de hand van de wensen van de nabestaanden. Alles komt er uit te zien en wordt geregeld zoals de nabestaanden dat graag willen. Te denken valt aan de kist, de rouwauto, de kleding en het aankleden van de overledene, de rouwadvertenties, de rouwkaart en de reservering voor de begraafplaats of het crematorium. Wat belangrijk is voor het regelen van een uitvaartondernemer, is dat er van tevoren een kostenopgave moeten worden gemaakt!
Waar wordt het kindje opgebaard
Voordat een kindje begraven of gecremeerd wordt, wordt het eerst opgebaard. In de meeste gevallen vinden ouders het prettig om het kindje thuis op te baren, maar dit hoeft niet. Het kindje kan worden opgebaard in het wiegje waarin het zou komen te liggen, maar het is ook mogelijk om het kindje thuis op te baren in het kistje waarin het begraven of gecremeerd gaat worden. Voordat een kindje wordt opgebaard, heeft het eerst een laatste verzorging nodig. Dit is vaak een heel ingrijpende gebeurtenis. Ouders moeten hier, voor de verwerking van het verlies, zoveel mogelijk bij worden betrokken of kunnen er ook voor kiezen om dit helemaal zelf te doen. Er zijn online verschillende sites met daarop speciale kinderkleertjes die de kindjes aan kunnen. Het aankleden van de kinderen is vaak en eerste stap in de rouwverwerking.
Herinneringen
Het schiet niet gelijk door je hoofd als je aan een overlijden en een begrafenis of een crematie denkt, maar het maken van foto’s in deze verdrietige periode kan achteraf heel fijn zijn. Vaak ben je als overlevende in een bepaalde overlevingsstand, waardoor je achteraf dingen niet meer weet, dan kunnen foto’s prettig zijn om bepaalde dingen weer naar boven te halen. Tevens zijn foto’s mooie herinneringen aan dierbaren die zijn overleden. Een aantal fotograven heeft de stichting ‘make a memory’ in het leven geroepen. Deze stichting maakt kosteloos voor ouders mooie foto’s van kinderen in de leeftijd van 24 weken tot 16 jaar die komen te overlijden of zijn overleden.
Het verdriet een plekje geven
Als een kindje komt te overlijden, dan blijven de ouders achter met lege handen. Deze leegte zou op een bepaalde manier weer moeten worden opgevuld, maar daar gaat vaak een (lange) periode van rouw aan vooraf. Sommige mensen vinden het prettig om dit proces alleen of met z’n tweeën te doorlopen, maar er zijn ook mensen die hierbij graag hulp willen hebben van professionals. Speciaal voor ouders van een overleden kind, is de VOOK opgericht. Deze stichting zorgt voor begrip en biedt medeleven aan lotgenoten. Ook voor eventuele broertjes en zusjes is een overlijden van een kind niet te onderschatten. Ze kunnen soms doorgaan met leven alsof er niks is gebeurt, maar niks is minder waar. Ze hebben te maken gekregen met een ingrijpend verlies en niet alleen dat, ze zien ook hun ouders verdriet hebben en rouwen. Stichting Achter De Regenboog, is een stichting die kinderen en jongeren ondersteunt bij het werken van een overlijden van een dierbare. Door deze ondersteuning kan er worden gezorgd dat de ingrijpende gebeurtenissen geen belemmering kunnen vormen voor de toekomst en de groei naar volwassenheid.
Geschreven door mama Anouk