Snap

Alles over apneu bij kinderen

De meest voorkomende apneu is het obstructief slaapapneu. Ongeveer 2% van de kinderen lijdt hieraan, vaak kinderen met overgewicht en tussen de 3 en 6 jaar

Slaapapneu is het regelmatig stoppen of verminderen van de ademhaling tijdens het slapen, met periodes van 10-20 seconden minstens 20 maal per nacht. Ongeveer 2% van de kinderen lijdt hieraan, vaak kinderen met overgewicht en tussen de 3 en 6 jaar. De meest voorkomende apneu is het “obstructief slaapapneu” (OSAS). Hierbij worden de bovenste luchtwegen tijdelijk geblokkeerd tijdens het slapen. Ook is er het “centraal slaapapneusyndroom” (CSAS). Hierbij worden door de hersenen te weinig signalen doorgegeven aan de ademhalingsspieren.

Hoe herken je apneu?

Apneu bij je kind zou je kunnen herkennen aan de volgende symptomen:

    • De ademhaling wordt tijdens het slapen soms onderbroken;
    • Je kind snurkt of maakt geluiden tijdens het slapen;
    • Je kind slaapt onrustig en heeft geen goede nachtrust;
    • Je kind ademt voornamelijk door de mond tijdens het slapen;
    • Je kind is overdag vaak moe (vermoeidheid bij kinderen leidt vaak tot overactiviteit);
    • Je kind heeft overdag moeite met zich concentreren;
    • Je kind zweet veel tijdens het slapen;
    • Je kind kan in vreemde posities slapen, zoals zittend;
    • Bedplassen komt vaak voor;
    • Hoofdpijn overdag.
    •  

Oorzaken en gevolgen van apneu bij kinderen

De meest voorkomende oorzaak van obstructief slaapapneu bij kinderen zijn vergrote tonsillitis en amandelen. Ook is overgewicht een bekende oorzaak. Maar het kan ook zijn dat de spieren van de tong zich tijdens het slapen zo ontspannen, dat de adem via de keel geblokkeerd wordt.

Bij apneu krijgt het lichaam niet genoeg zuurstof binnen, dit kan op de langere termijn ernstig zijn. Je kind zal overdag slaperig zijn, hoofdpijn hebben en zich moeilijk kunnen concentreren.

Wanneer slaapapneu niet behandeld wordt, kan het in ernstige gevallen leiden tot slechte schoolprestaties, gedragsproblemen en verslechterde groei en ontwikkeling.

Behandelingen bij apneu

Er zijn verschillende behandelingen na het diagnosticeren van apneu. Deze behandelingen zijn afhankelijk van de oorzaak voor slaapapneu. Wanneer de oorzaak bijvoorbeeld overgewicht is, helpt het om af te vallen. Komt het door vergrote amandelen, dan kunnen ze verwijderd worden. Ook zijn er speciaal gemaakte maskers die men kan gebruiken om apneu te voorkomen. Dit masker blaast continu lucht in de neus en mond. Verder zijn er speciale apparaatjes voor in de mond, wat de kaak naar voren houdt. Hierdoor zakt de tong niet in de keelholte bij ontspanning. Er wordt ook aangeraden niet bij je kinderen in de buurt te roken. Wanneer de slaap verbeterd wordt na behandeling, zal ook het functioneren verbeteren en zal je kind beter uitgeslapen zijn overdag.

Heeft jouw kind apneu of vermoed je dat je kind het heeft? Laat het hieronder weten.

6 jaar geleden

Ik denk dat mijn zoontje van 14 maanden het ook heeft, waar kan ik dan heen gaan/doen?

6 jaar geleden

Wat kan ik doen als ik vermoed dat mijn zoontje slaapapneu heeft?