Snap
  • baby
  • borstvoeding
  • borstkolf

Tips bij het aanschaffen van een borstkolf

Wil je graag een borstkolf kopen maar weet je niet welke? Lees onze tips voor het aanschaffen van een borstkolf.

Waarom kolven?

Uiteraard word moedermelk als de beste voeding aangeraden voor je baby. De meest voor de hand liggende vorm van borstvoeding is uiteraard het ‘live’ voeden. Toch zijn er omstandigheden waarbij dit niet (meer) altijd kan of lukt. Denk hierbij aan een te vroeg geboren kindje welke nog niet zelf kan drinken, wanneer je weer aan het werk moet of wanneer je zonder je kindje weg moet. Een goede optie is dan een borstkolf.

Borstkolven

Er zijn verschillende manieren om aan een borstkolf te komen. Zo kan je er uiteraard één kopen, maar deze zijn ook te huur bij o.a. thuiszorgwinkels. Indien je kindje nog in het ziekenhuis ligt, heeft het ziekenhuis ook borstkolven die je kunt gebruiken.

Zo is er uiteraard de handmatige kolf, waarbij je handmatig de melk uit de borst kolft. Dit kost doorgaans iets meer tijd en moeite dan bijvoorbeeld een elektrische kolf. Een handkolf is meestal meer geschikt om kleinere hoeveelheden af te kolven en wordt meestal gebruik door vrouwen die weinig moeite hebben met de borstvoeding. Bij bijvoorbeeld een grote hoeveelheid aan melkproductie of om een hoeveelheid te kolven wanneer live voeden even niet mogelijk is. Het voordeel van een handkolf is dat deze licht en redelijk klein zijn en dus makkelijk mee te nemen. Het nadeel is dat het meer werk kost en het even duurt voor je de techniek goed onder de knie hebt.

Vrouwen die afhankelijk zijn van het kolven of gewoon een handmatige kolf niet prettig vinden, kunnen kiezen voor een elektrische kolf. Deze bestaan ook in vele varianten. Het belangrijkste verschil hierin is dat er een enkelzijdige kolf is (hiermee kan je één borst per keer afkolven) en een dubbelzijdige kolf (hiermee kun je beide borsten tegelijk afkolven).

De aanschaf van een borstkolf

Wanneer je een borstkolf wilt gaan aanschaffen is het goed om te bedenken om welke reden je precies de kolf wilt gebruiken en wat je ervan verwacht. Bedenk bijvoorbeeld;

  • Wil je handmatig kolven of juist elektrisch?
  • Ga je kolven om je melkproductie omhoog te krijgen of juist om een teveel aan melk af te kolven?
  • Vind je de grootte en het gewicht van de kolf erg belangrijk?
  • Hoelang denk je te willen gaan kolven?
  • Wil je enkelzijdig afkolven of ook dubbelzijdig?
  • Vind je het geluid van de kolf belangrijk (bijvoorbeeld bij kolven op het werk)
  • Zijn jouw tepels groter of juist kleiner dan gemiddeld? (Waardoor wellicht een meer aangepaste kolf nodig zal zijn)
  • Wil je de afgekolfde melk rechtstreeks in (verschillende soorten) flesjes kunnen kolven of vind je het niet erg om dit handmatig te doen?
  • Vind je het bediengemak van de kolf belangrijk?
  • Wil je dat de kolf een open of een gesloten motor heeft? (Van toepassing bij een elektrische kolf)

Tips kopen borstkolf

  • Schaf de kolf pas aan nádat je bevallen bent en niet tijdens je zwangerschap. Een kolf is doorgaans een grote investering en je weet van te voren niet welke en of je er één nodig zult hebben.
  • Het kolven werkt per vrouw verschillend, zorg vooral dat je ontspannen bent en er echt even de rust en tijd voor neemt.
  • Indien je een voorraad melk wilt opbouwen, moet je er niet vanuit gaan dat dit gelijk in één dag lukt. Hier is je lichaam nog niet op voorbereid. Probeer kleine hoeveelheden af te kolven, zo bouw je vanzelf een voorraadje op. Je gekolfde melk is in de vriezer ongeveer 3 maanden houdbaar.
  • Het is niet aan te raden om een tweedehands elektrische kolf te kopen. Dit is vooral in verband met de hygiëne.

Conclusie

Het belangrijkste is misschien wel dat je goed geïnformeerd moet worden wanneer je wilt gaan afkolven en hoe. Neem altijd contact op met een lactatiekundige, zij kunnen je precies helpen en adviseren wat voor jou en je baby het beste werkt. Zij zijn ook experts op het gebied van borstkolven en vaak kun je juist via de lactatiekundige aan de juiste borstkolf komen (of huren) welke je in de winkels niet kunt krijgen. De juiste begeleiding is erg belangrijk om de borstvoeding én het kolven te laten slagen, wanneer dit niet vanzelf gaat of kan gaan. Lactatiekundige hulp wordt bijna altijd vergoed door je zorgverzekeraar.

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats Advies?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.