Snap

Bijten bij de borstvoeding, wat nu?

Ja je leest het goed, je kleintje kan ook bijten tijdens de borstvoeding! Oeps, die hadden we niet verwacht. Het is flink pijnlijk, je schrikt ervan en je word er onzeker door want zou je kleintje het nog een keer in zijn hoofd halen. In de meeste gevallen is het tijdelijk en je kan samen met je kindje voorkomen dat het opnieuw gebeurt. In dit artikel ga ik uitleggen wanneer je kindje kan bijten, wat de oorzaak is en hoe je het kan aanpakken.

Redenen bijten bij de borstvoeding

Er zijn verschillende redenen waarom je kleintje zou kunnen bijten tijdens de borstvoeding en wat ook mee telt is in welke fase je kindje zich bevindt.

In de eerste maanden heeft het vooral te maken met de bouw van het mondje, de naweeën van de bevalling, een verkeerde manier van aanhappen of als je baby pijn heeft in zijn/haar mondje tijdens het voeden. Als je kindje rond de vier maanden is kan het buiten te maken hebben met afgeleid zijn of door spruw. Meestal zijn het nu nog niet de tandjes maar een stevige kaakklem of kauwpoging kan al heel pijnlijk zijn.

Zodra je kindje richting de negen maanden komt kan het bijten een gevolg zijn van pijn en ongemak van doorkomende tanden, spruw of ‘het ontdekken van de wereld’. Na het eerste jaar kan het komen door spruw en houdingsveranderingen omdat je kindje groter wordt en daardoor ook zijn hap en drinktechniek verandert.

Vragen die je jezelf kunt stellen:

  • Hoeveel maanden is je kindje en in welke fase zit hij/zij?
  • Wanneer bijt je kindje?: Wat is het moment van de dag en op welk moment van de voeding? Hoe is je productie en hoe was je productie?
  • Voel je een of meerdere toetschietreflexen bij elke voeding?
  • Is jullie voedingshouding veranderd of zou je deze moeten veranderen?
  • Ga na of het te maken heeft met ziekte of ongemak: spruw, blaasjes of zijn het toch de doorkomende tanden?

Bijten aan het begin van de voeding

Als je kindje bijt aan het begin van de voeding is een trage toeschietreflex vaak de oorzaak. Het kan zijn dat je wat gespannen ben of heb je misschien wat onder de leden? Je toeschietreflex kan je stimuleren door je borsten wat voor te verwarmen, te masseren of door tepelstimulatie. Wat het beste werkt is oxytocine neusspray: binnen twee minuten heb je een toeschietreflex! Je kindje wordt gelijk bediend en dan is er geen reden meer om te bijten.

Voedingshouding veranderen

Als je kindje steeds zwaarder word, is het ook zo dat hij behendiger wordt. Als je voedingshouding niet mee veranderd, kan dat de oorzaak van het de oorzaak van het bijten zijn. Ga samen met je kindje opzoek naar een houding die voor jullie beide prettig is, ze willen er zelf ook wat voor moeten doen. Je kan het zo gek niet bedenken en probeer het: liggend op de bank of in bed met je kindje bovenop jou, op de grond of zelfs staand.

Pijn of doorkomende tanden

Als het mondje van je kindje door welke reden ook pijnlijk is dan is dit ook een reden van onrustig drinken en/of bijten. Als tanden en/of kiezen doorkomen is het tandvlees heel pijnlijk en dan is eten en drinken niet fijn. Je kan je kleintje dingen geven om op te bijten, vaak doen ze dit zelf ook al. Ze zitten dan meer met hun knuistjes in hun mond en stoppen ook van alles in hun mond. Is er sprake van spruw, of blaasjes dan moet je dit natuurlijk behandelen.

Snel loskoppelen

Snel loskoppen is ook heel effectief. Je legt je vinger van je vrije hand naast zijn/haar mondje; zodra je ziet dat de aandacht ergens anders heen gaat: gelijk je vinger ertussen en afkoppelen, daarna weer lief praten, tutten, aanleggen en verder gaan met voeden. Als je kindje dan toch nog bijt: even kort en krachtig laten merken dat het zeer doet. Zeg ‘au’, koppel hem los en leg je kindje weg. Een paar minuutjes later, weer lief tutten, kroelen en voeden. Je kan het ook uitleggen, waarom het pijn doet en dat je schrikt. Daarbij niet lief kijken of glimlachen want dan komt de boodschap niet over. Weer heel duidelijk, dat helpt. En daarna is het een nieuwe ronde en nieuwe kansen.

Op een heel ander moment voeden

Soms helpt het om op een heel ander moment te voeden: introduceer de droomvoeding opnieuw. Hierbij voedt je als je kindje slaperig is en bijna weg droomt. Neem wat meer tijd voor de ochtendvoeding, maak daar een fijn warm moment van. Als je nog een nachtvoeding hebt kan je die wat langer doen en gaat je kindje overdag minder drinken.

Alles wat je probeert moet goed voelen voor jou en je kindje anders gaat het niet lukken. Succes!

Het voeden van je baby brengt veel vragen met zich mee. Klik hier voor meer video's, tips of antwoord op je vraag.

10 jaar geleden

Hihi erg herkenbaar! Ook mijn zoontje heeft dit een korte periode af en toe gedaan. AU!! Bij hem was het uit verveling, dat hij een beetje lag te lummelen, en dan hoppa... Gelukkig doet hij het nu niet meer (nu knijpt hij wel soms al spelend, nog een keer AU!).