Snap

Alles over spugen na de borstvoeding

Borstvoeding geven is hartstikke leuk en gezond voor jou als moeder en je kindje. Het is goed voor de hechting met je baby.  Je krijgt een heel bijzondere band met je baby. Verder heb je het altijd bij je, het is altijd op de juiste temperatuur en het is lekker makkelijk. Helaas kan je kindje ook wel eens gaan spugen na de borstvoeding. Hoe, wat en waarom lees je in dit artikel.

Voordelen borstvoeding voor moeder en baby

Alles wat je baby nodig heeft, zit in moedermelk waaronder vitaminen, ijzer, mineralen, water en enzymen. Verder is er gebleken dat baby’s die borstvoeding krijgen gezonder zijn en borstvoeding beschermt je baby tegen ziektes en allergieën. Je kindje heeft bovendien minder kans om dik te worden door het krijgen van borstvoeding.

Voor jou als moeder neemt de kans op bloedingen en bloedarmoede af door het geven van borstvoeding. Tevens krijg je sneller je oude figuur terug. Het beschermt je tegen kanker en je krijgt meer zelfvertrouwen en je kunt je als moeder goed aanpassen aan je baby. Verder bespaart het ook tijd, energie en geld.

Spugen na de borstvoeding

Het kan zijn dat je kindje spuugt na de borstvoeding. De ene baby zal meer en vaker spugen dan de andere baby. Moet je je als moeder dan zorgen maken? En is het normaal dat je baby spuugt na de borstvoeding?

De meeste baby’s spugen na de borstvoeding. Als je kindje vaak spuugt dan kan het zijn dat je baby reflux heeft. Reflux betekent letterlijk het terug stromen van de maaginhoud in de slokdarm. Sommige moeders zijn onzeker als hun kindje spuugt, omdat ze dan kunnen denken dat de baby te weinig heeft gedronken. Dit is niet het geval. Het gaat vaak maar om een paar slokjes. Sommige baby’s spugen meteen na de borstvoeding en sommige baby’s spugen pas na een boertje of een paar uur later. Na verloop van tijd, dus een aantal weken en maanden zal het spugen van je baby minder worden.

Waarom spuugt de ene baby meer dan de andere?

Dit kan een aantal redenen hebben zoals: je hebt veel melk, je beweegt veel met de baby, je baby is gevoelig voor iets wat jij als moeder hebt gegeten, je baby krijgt te veel lucht binnen tijdens het drinken, een ongemakkelijke houding voor de baby tijdens het drinken, als je als moeder medicijnen gebruikt of als een moeder rookt.

Bij sommige baby’s werkt het maagklepje nog niet helemaal

Sommige baby’s spugen veel en hebben andere problemen. Problemen die je baby dan kan hebben zijn: last hebben van opkomende voeding, na de voeding veel slikken of kokhalzen, pijn hebben bij het drinken, veel huilen, onrustig slapen, een verstopte neus hebben, de hik hebben, veel hoesten, niezen, heel vaak aan de borst willen drinken bij de moeder, problemen met de ademhaling, een geïrriteerde slokdarm hebben, bloedarmoede hebben, niet goed groeien, zelfs afvallen, uitgedroogd raken.

Mocht je als moeder je echt zorgen maken dan kun je het beste contact opnemen met het consultatiebureau of met de huisarts, zij kunnen je dan verder helpen.

Spuugt jouw baby veel na het geven van borstvoeding? Laat het weten in een reactie!